eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

"Szeretnék megnyugtatni mindenkit..." - Minden szempár a pozsonyi Duna-parton

Csütörtök este tetőzhet a Duna, kedd hajnalban átlépte a 660 centis vízszintet.

Kedden a hajnali órákban átlépte a 660 centiméteres vízszintet a Duna Pozsonynál a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai alapján. A fővárosban a Tűzoltó- és Mentőszolgálat felkészült az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatti árhullám elleni védekezésre. A szlovák környezetvédelmi miniszter válságstábot hívott össze Bősön a folyó emelkedő vízszintje miatt.

A Duna felső vízgyűjtőterületén további esőzések voltak, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 milliméter eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 milliméter, lejjebb további 20-25 milliméter csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában. A folyó vízszintje Passauban kedd reggelre meghaladta a 970 centimétert.

Szlovákiában jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Pozsonyi és a Dunaszerdahelyi járásban is.

Kedd reggel a dévényi állomáson 618 centiméteres, a fővárosban pedig egész pontosan 668 centiméteres vízszintet mértek. Pozsonyban a folyó az éjjeli órákban előreláthatólag átlépi a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjét 755 centiméteres vízmagassággal, csütörtök reggelre pedig a nyolc métert is. A tetőzés csütörtök estére várható. Dévényújfalunál kedd reggel a Morva folyó is átlépte az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét 490 centiméteren.

Pozsony már készül az emelkedő vízszintre. Az előző napokban a Tűzoltó- és Mentőszolgálat emberei koordinációs árvízvédelmi gyakorlatot hajtottak végre. Ennek részeként gyakorolták a Pozsony árvízvédelmének részét képező mobil gátak telepítését, valamint a homokzsákok elhelyezését. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat folyamatosan figyelemmel követi a Duna szintjének alakulását. Jozef Moravčík vezérigazgató közölte, hogy a Duna-mentén élők nem kerülnek veszélybe az áradás miatt.

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter kedden mégis válságstábot hívott össze, illetve ellenőrzőnapot jelentett be a bősi vízerőműnél. A válságstáb célja, hogy lépéseket tegyen a lakosság biztonsága érdekében a megnövekedett árvízveszéllyel kapcsolatban.

„Szeretnék megnyugtatni mindenkit, aki a Duna közelében él, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minimalizáljuk a folyó szintjének emelkedése által a tulajdonukra, illetve az egészségükre gyakorolt lehetséges következményeket” – nyilatkozta Taraba.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette, Bősön jelenleg mind a nyolc villamosenergia-termelő turbina üzemképes, ezáltal sikerült megnövelni a Duna vízhozamát, ez pedig lehetővé teszi, hogy a víz gyorsabban elfolyjon a területről. A tárcavezető szerint ennek gazdasági előnyei is lehetnek. Azt mondta, Közép-Európa felett jelenleg borult az égbolt és alacsony a légmozgás, ami miatt megnövekedett az elektromos áram ára. A bősi vízerőmű működésének köszönhetően csak az elkövetkező két napban hárommillió eurós, azaz közel 1,2 milliárd forintos bevétellel számol az államkassza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×