eur:
385.36
usd:
355.06
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico Ukrajnáról: a NATO-ba ne, az EU-ba igen!

Szlovákia lakosságának 70 százaléka támogatja, hogy a szlovák kormány rendezze a kapcsolatokat Csehországgal; a lakosság 17 százaléka van ezzel ellentétes véleményen. Csehország március elején elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi konzultációkat, válaszul a Fico-kormány ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjára.

Petr Fiala cseh miniszterelnök március elején jelentette be, hogy kormánya nem vesz részt informális egyeztetéseken a Robert Fico vezette szlovák kormánnyal. A két szomszédos ország korábban rendszeresen tartott közös kabinetüléseket. Petr Fiala azzal indokolta a döntését, hogy szlovák kollégája az ukrajnai háború kérdésében teljesen másképp gondolkodik.

Az NMS Market Research Slovakia ügynökségnek a két kormány viszonyáról végzett közvélemény-kutatása szerint a szlovákok 70 százaléka szeretné, ha rendeződnének a két ország közti kapcsolatok. A megkérdezettek 17 százalékának viszont megfelel a jelenlegi, testvérinek nem mondható állapot. A felmérésből kiderült, hogy Pozsony megye lakosai támogatják leginkább a kapcsolatok rendezését, valamint a legnagyobb szlovák városok lakosai, a diplomások és a 24 évnél fiatalabbak. Az ország lakosainak több mint fele, 54 százaléka azt válaszolta, hogy közepesen vagy nagyon aggódik amiatt, hogy a megromlott szlovák-cseh kapcsolatok hatással lehetnek a többi országhoz fűződő külpolitikai kapcsolatokra is. A megkérdezettek kevesebb mint harmada nem aggódik a cseh-szlovák kapcsolatok következményei miatt.

A szlovákiai ellenzéki pártok szimpatizánsai komoly aggodalmukat fejezték ki. Azoknak, akik továbbra is a jelenlegi kormánypártokra szavaznának, nincs egyértelmű álláspontjuk ebben a kérdésben. A kormánypárti szavazók körülbelül fele aggódik némileg a nemzetközi kapcsolatok további romlása miatt, a másik fele nem nyugtalankodik emiatt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Szlovákiának folytatnia kell a szuverén külpolitikát.

„Ez az egyetlen elgondolás, ami biztosítja, hogy Szlovákia méltó helyet foglaljon el a nemzetközi életben, és garantálni tudja egy ilyen kicsi ország túlélését” – jelentette ki a kormányfő, miután ellenőrző napot tartott a külügyminisztériumban.

Megjegyezte, hogy az EU-éval és a NATO-éval szöges ellentétben áll a kormány - és az ellenzék - véleménye.

Megismételte, hogy teljes mértékben elutasítja az EU-tagállamok vétójogának megvonásával kapcsolatos elképzeléseket, ide sorolta a migrációt, valamint az új uniós migrációs paktumot, melyet a szlovák kormány elutasít. Pártja, a Smer ezt, mint közölte, sosem fogja támogatni, és erre ösztönzi koalíciós partnereit is.

Szintén elutasítja Ukrajna NATO-ba való belépését.

„Nem fogjuk ratifikálni a parlamentben. Szlovákiának semleges Ukrajnára van szüksége, egyébként veszélybe kerül” – jelentette ki Robert Fico, de Kijev uniós csatlakozását támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×