eur:
390.7
usd:
364.14
bux:
68211.83
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Juraj Blanár szlovák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozójára 2024. január 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Teljesen eltérően vélekedik a cseh és a szlovák kormány a migrációs paktumról

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia egyértelműen elutasítja az Európai Unió új menekültügyi politikáját, és nem ért egyet az illegális bevándorlók kötelező újraelosztásával. Vít Rakušan cseh belügyminiszter ezzel ellentétben azt mondta, bár nem annyira ambiciózus, mint ahogy azt Csehország szerette volna, mégis jó hír mindazok számára, akik elégedetlenek a jelenlegi helyzettel.

Szlovákia egyértelműen elutasítja az Európai Parlament által szerdán jóváhagyott új európai uniós migrációs és menekültügyi paktumot, melynek értelmében az uniós tagállamok segíteni fogják a migrációs nyomás által túlterhelt országokat, akár a bevándorlók egy részének átvételével, akár konkrét pénzügyi vagy anyagi hozzájárulással.

A szlovák diplomácia vezetője, Juraj Blanár szerint a tagállamoknak maguknak kell eldönteniük, hogy milyen formáját választják a segítségnyújtásnak.

"A reform elfogadása megmutatja, mennyire lényeges dolog, hogy a nemzeti érdekek előmozdításának kulcsfontosságú területein megmaradjon a vétójog"

- reagált a brüsszeli döntésre a szlovák külügyminiszter, egyúttal hozzátéve, hogy a vétójogot a bevándorlókkal kapcsolatos szavazás során nem lehetett gyakorolni.

Juraj Blanár úgy véli, az új paktum nem jelent hosszú távon fenntartható megoldást. Megismételte, hogy a hangsúlyt az Európai Unió külső határai védelmének megerősítésére, valamint az illegális migráció származási országaiban történő beavatkozásokra és intézkedésekre kellene helyezni.

A cseh kormány reakciója eltér a szlovák állásponttól. Vít Rakušan cseh belügyminiszter jó hírnek tartja az új migrációs paktum elfogadását. Azt mondta, a paktum "lehetővé teszi az Európai Unió külső uniós határainak hatékonyabb védelmét és a menekültek gyorsabb kitoloncolását". Másfelől egyetlen tagállamot sem fog kötelezni a migránsok befogadására saját területén.

A cseh belügyminiszter szükségesnek tartja, hogy

tárgyaljanak az Európai Unión kívüli országokkal is, és hangsúlyozza az eddigieknél hatékonyabb segítségnyújtást azokban az országokban, ahonnan a migráció kiindul.

A cseh ellenzék álláspontja más. Andrej Babiš, a jelenleg legnépszerűbb ANO mozgalom vezetője határozottan állítja, hogy a paktum a migrációs problémát nem oldja meg, és rejtve magában foglalja a kvótákat is.

"A paktum a migránsokat már régen meghívta Európába" – fogalmazott Babiš az X közösségi oldalra feltöltött bejegyzésében. A volt cseh kormányfő és a szintén ellenzéki Tomio Okamura, a Közvetlen Demokrácia Párt elnöke egyaránt azt állítja, hogy a paktum kidolgozásában Petr Fiala kormánya is aktívan részt vett Csehország uniós elnöksége idején, amit most viszont megpróbál eltakarni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×