eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (b2) és Olaf Scholz német kancellár (j2) sétál a pekingi Tiaojütaj állami vendégház kertjében 2024. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua

Kína közbenjárását kérte a német kancellár

„Az EU-val való feszültség ellenére sincs veszélyben a kínai-német együttműködés” – mondta kínai elnök Pekingben az oda látogató német kancellárnak. Olaf Scholz előzőleg jobb piaci hozzáférést és fair playt kért a német cégeknek.

Németország nem egyenlő a szemünkben az EU-val – körülbelül ezt üzente Hszi Csin-ping kínai elnök vendégének, Olaf Scholz német kancellárnak. A kínai államfő megfogalmazása szerint „a kétoldalú együttműködés lehetőség, nem kockázat” és az a kínai cégek elleni uniós vizsgálatok ellenére sincs veszélyben.

Az EU gazdasági motorjának számító Németország vezetője akkor látogatott Pekingbe, amikor maga az EU az úgynevezett „de-risking”, a kockázatcsökkentés programját akarja végrehajtani. Aminek lényege: mérsékelni a függést Kínától és fellépni az ellen, ha a kínai gyártók dömpingáron adják el termékeiket az EU-ban.

Scholz kancellár most három órán át tárgyalt Hszi elnökkel, aki a maga finom megfogalmazásával jelezte: külön Németországgal akarja elmélyíteni a gazdasági együttműködést. „Átfogó módon kell tekintenünk a kétoldalú kapcsolatokra a hosszú távú és stratégiai megközelítés távlatából” – mondta.

Hszi elutasította Ursula von der Leyen EU Bizottsági elnök panaszait, hogy Kína masszív állami dotációkkal, „túltermeli” a zöld technológiát, például túl sok és olcsó elektromos autót gyárt.

„A kínai elektromos autók és akkumulátorok exportja nemcsak hogy gazdagabbá tette a nemzetközi ellátást és csökkentette az inflációs nyomást, de nagymértékben hozzájárult a klímaváltozásra adott válaszhoz és a zöld átálláshoz” – mondta.

„Németországnak és Kínának ellen kell állnia a növekvő protekcionizmusnak és objektíven, piaci szempontból kell tekintenie a gyártási kapacitások kérdésére”

– fejtegette.

Kommentátorok megjegyzik: Scholz nem akar hátat fordítani Kínának, amely a németek fontos piaca. Az unió ne lépjen fel öncélú protekcionizmusból, de a verseny legyen fair: „Azaz, nem a dömpingre, nem a túltermelésre és a szerzői jogok megsértésére” – mondta egyik felszólalásában.

Emellett jobb piaci viszonyokat, jogi környezetet és „egyenlő” piaci hozzáférést kért a német cégeknek Kínában. A Scholz-vizit fontosságára utal, hogy olyan gazdasági vezetők is vele utaztak, mint a Mercedes és a BMW autógyártók elnökei.

Közben Ukrajna kérdésében a felek ellentétes állásponton vannak: az Oroszország burkolt támogatásával vádolt Peking „a békés rendezést célzó, összes erőfeszítést támogatja, beleértve egy Moszkva és Kijev által elismert nemzetközi konferencia rendezését” – fogalmazott Hszi. Scholz viszont azt kérte vendéglátójától:

„gyakoroljon nyomást Moszkvára, hogy „Putyin állítsa le őrült hadjáratát, vonja ki csapatait és vessen véget ennek a borzalmas háborúnak”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×