eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (b2) és Olaf Scholz német kancellár (j2) sétál a pekingi Tiaojütaj állami vendégház kertjében 2024. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua

Kína közbenjárását kérte a német kancellár

„Az EU-val való feszültség ellenére sincs veszélyben a kínai-német együttműködés” – mondta kínai elnök Pekingben az oda látogató német kancellárnak. Olaf Scholz előzőleg jobb piaci hozzáférést és fair playt kért a német cégeknek.

Németország nem egyenlő a szemünkben az EU-val – körülbelül ezt üzente Hszi Csin-ping kínai elnök vendégének, Olaf Scholz német kancellárnak. A kínai államfő megfogalmazása szerint „a kétoldalú együttműködés lehetőség, nem kockázat” és az a kínai cégek elleni uniós vizsgálatok ellenére sincs veszélyben.

Az EU gazdasági motorjának számító Németország vezetője akkor látogatott Pekingbe, amikor maga az EU az úgynevezett „de-risking”, a kockázatcsökkentés programját akarja végrehajtani. Aminek lényege: mérsékelni a függést Kínától és fellépni az ellen, ha a kínai gyártók dömpingáron adják el termékeiket az EU-ban.

Scholz kancellár most három órán át tárgyalt Hszi elnökkel, aki a maga finom megfogalmazásával jelezte: külön Németországgal akarja elmélyíteni a gazdasági együttműködést. „Átfogó módon kell tekintenünk a kétoldalú kapcsolatokra a hosszú távú és stratégiai megközelítés távlatából” – mondta.

Hszi elutasította Ursula von der Leyen EU Bizottsági elnök panaszait, hogy Kína masszív állami dotációkkal, „túltermeli” a zöld technológiát, például túl sok és olcsó elektromos autót gyárt.

„A kínai elektromos autók és akkumulátorok exportja nemcsak hogy gazdagabbá tette a nemzetközi ellátást és csökkentette az inflációs nyomást, de nagymértékben hozzájárult a klímaváltozásra adott válaszhoz és a zöld átálláshoz” – mondta.

„Németországnak és Kínának ellen kell állnia a növekvő protekcionizmusnak és objektíven, piaci szempontból kell tekintenie a gyártási kapacitások kérdésére”

– fejtegette.

Kommentátorok megjegyzik: Scholz nem akar hátat fordítani Kínának, amely a németek fontos piaca. Az unió ne lépjen fel öncélú protekcionizmusból, de a verseny legyen fair: „Azaz, nem a dömpingre, nem a túltermelésre és a szerzői jogok megsértésére” – mondta egyik felszólalásában.

Emellett jobb piaci viszonyokat, jogi környezetet és „egyenlő” piaci hozzáférést kért a német cégeknek Kínában. A Scholz-vizit fontosságára utal, hogy olyan gazdasági vezetők is vele utaztak, mint a Mercedes és a BMW autógyártók elnökei.

Közben Ukrajna kérdésében a felek ellentétes állásponton vannak: az Oroszország burkolt támogatásával vádolt Peking „a békés rendezést célzó, összes erőfeszítést támogatja, beleértve egy Moszkva és Kijev által elismert nemzetközi konferencia rendezését” – fogalmazott Hszi. Scholz viszont azt kérte vendéglátójától:

„gyakoroljon nyomást Moszkvára, hogy „Putyin állítsa le őrült hadjáratát, vonja ki csapatait és vessen véget ennek a borzalmas háborúnak”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×