eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Befutott a legújabb iOS, nagy változások jönnek az iPhone magyar felhasználóinak is

Megérkezett az iOS 17 negyedik főverziója, amely az Európai Unió szabályainak eleget téve számos korlátozást felold a tagállamok iPhone-felhasználói számára.

Elérhetővé váltak például a harmadik feles alkalmazásboltok, de most először rendszerszinten is megváltoztathatja az alapértelmezett böngészőt - ezzel örökre száműzve a Safarit. A frissítés egyértelműen új korszakot nyit a korábban teljesen zárt Apple-ökoszisztémában, azt azonban, hogy ennek milyen hatása lesz a jövőben, egyelőre lehetetlen megjósolni - írja az Index.

Mint arról az Infostart is beszámolt korábban, az EU még 2022-ben szavazta meg a DMA-t, azaz a digitális piacokról szóló jogszabályt, ami szerint egyes nagy online tartalomközvetítő platformok ellehetetlenítették a kisebb vállalkozásokat és tartalomgyártókat.

Az Európai Bizottság számos vállalatot megbírságolt és változtatásra kényszerített emiatt, ezek közé tartozik az Apple is.

A szabályozás márciusban lép életbe, ennek megfelelően pedig az Apple is átszabta az iOS számos elemét, hogy megfeleljenek az unió új szabályozásainak. Az iOS 17.4-re való frissítést követően például már az App Store első megnyitásánál felhívja az iPhone a felhasználó figyelmét, hogy mostantól már nemcsak innen tölthet le alkalmazásokat, hanem külsős, harmadik feles alkalmazásboltokból is.

Továbbá egy új kezdőképernyő fogadja majd a felhasználókat a Safari megnyitásakor, itt lehetősége lesz arra, hogy egyszer s mindenkorra beállítson egy új alapértelmezett böngészőt, így a közösségi oldalakon, üzenetekben megnyitott linkek már ebben fognak megnyílni.

További újdonságok is érkeznek:

  • az emojitárba bekerül 118 új ikon,
  • frissül az Apple Music,
  • ellenőrizhető lesz az akkumulátorciklus,
  • lesz új órawidget,
  • a Podcast app feliratozza a beszédet,
  • módosulnak a zárképernyő animációi,
  • javul a zenefelismerés,
  • videojáték-streamelő alkalmazások támogatása,
  • és megújul az Apple TV is.

Mint írják, az új főverzióra átállás egyszerű, a Beállításokon belül az Általános-t kell választani, ezután a Szoftverfrissítés menüpontot, ahol némi várakozás után meg kell jelennie az iOS 17.4-nek.

A frissítés mérete készülékektől függően 2-3 gigabyte között alakul, így a tárhely szűkében lévő felhasználóknak érdemes némi helyet felszabadítaniuk a készülékeiken a zavartalan átállás érdekében.

Szintén nem árt, ha a frissítés előtt készít egy biztonsági mentést az esetleges adatvesztések elkerülése érdekében. Erre ugyan rendkívül csekély az esély, mégis jobb félni, mint megijedni. A letöltés után következik a telepítés, amely az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×