eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lerója kegyeletét egy férfi a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Rendőrségi beszámoló: máshol számítottak a prágai lövöldöző feltűnésére

Pénteken Petr Fiala cseh miniszterelnök, Ivan Bartos miniszterelnök-helyettes, Jan Lipavsky külügyminiszter és Vit Rakusan belügyminiszter a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara előtti emlékhelyen rótta le kegyeletét.

Az egyetem Zenetudományi Intézete pénteken tudatta: Lenka Hlávková, az intézet igazgatója is a tömeggyilkosság áldozatai között van.

A prágai mentőszolgálat igazgatója, Petr Koluch elmondta: a lövöldözés során kórházba szállított sérülteken minden jelentős műtétet elvégeztek, az összes sérült állapota stabilizálódott.

A prágai lövöldöző a bölcsészkar épületének párkányáról

három, utcán sétáló embert is eltalált fegyverével, továbbá egy személyautót és egy rendőrautót is meglőtt

- közölte a támadással kapcsolatban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Petr Matejcek, a prágai rendőrkapitányság vezetője. - Amint közelíteni kezdtek hozzá a rendőrök, a támadó maga ellen fordította fegyverét és öngyilkosságot követett el - mondta.

Matejcek hozzátette: a helyszínre érkező tisztek fel nem használt lőszert is találtak a helyszínen. Ha a rendőrség később érkezik és nem sikerül időben sarokba szorítaniuk a lövöldözőt, sokkal nagyobb vérontás is lehetett volna - mutatott rá.

Prága, 2023. december 22.
Gyertyát gyújt egy gyászoló a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött a bölcsészkar épületében, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan.
MTI/AP/Denes Erdos
Gyertyát gyújt egy gyászoló a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött a bölcsészkar épületében, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan. MTI/AP/Denes Erdos

A rendőrség közzétette a csütörtöki tragikus események menetét is, erről a The Guardian számolt be:

  • 12:26-kor kaptak bejelentést az időközben nevesített elkövető, David Kozak barátjától, hogy a férfi Prágába utazott, hogy megölje magát.
  • 12:47-kor holtan találták a lövöldöző apját.
  • 13:15-kor a rendőrség bejelentette, hogy keresik a férfit.
  • 13:49-kor megállapították, hogy Kozak az egyetem felé tarthat.
  • 14:22-kor megkezdték az egyik kampusz kiürítését.
  • 14:59-kor egy közeli kampuszban lövöldözés kezdődött, az első rendőr néhány percen belül odaért.
  • 15:11-kor jelent meg a tetőn a lövöldöző.
  • 15:20-kor az elkövető fejbe lőtte magát.

A rendőrség közölte továbbá, hogy a lövöldözőnek nyolc fegyverre volt engedélye, ezek közül kettő nagy hatótávolságú. Egyelőre nem tudni, mennyit vitt be az egyetem épületébe.

A HírTV arról tudósított, hogy rendőrség David Kozak egyetemi órarendje alapján várakozott a Károly Egyetem egyik épületében, abban, ahová hivatalosan mennie kellett volna a későbbi merénylőnek. Kozak azonban - már a mészárlásra készülve -

egy másik épületet választott, ezért fordulhatott elő, hogy a cseh rendőrség nem volt ott az első pillanattól kezdve a helyszínen.

Az elkövető egy nagy poggyásszal érkezett, ami tele volt fegyverekkel.

A prágai rendőrség egy fenyegető telefonhívást is rögzített péntek hajnalban, amely során az ismeretlen hívó bejelentette: a bölcsészkari lövöldözéshez hasonló támadás elkövetésére készül. A rendőrség reggelre azonosította a telefonálót, és őrizetbe vették. A rendőrség az X-en osztott meg információkat az esetről, továbbá a hamis információk terjedésére is figyelmeztették a felhasználókat.

A CTK beszámolója szerint a lövöldözés után nem sokkal gyertyákat helyeztek az egyetem kapuja elé. Az esős idő ellenére folyamatosan érkeznek az emberek, és pár percig csöndben várakoznak. Az egyetem önkéntesei krízisvonalak elérhetőségéről és pszichológiai segítségnyújtásról szóló szórólapokat osztogatnak a helyszínen.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×