eur:
391.12
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Tyumeny, 2017. augusztus 6.Egy T-72 Ural szovjet harckocsi tüzel egy nemzetközi harcászati versenyen a nyugat-szibériai Tyumeny városánál 2017. augusztus 6-án. A július 29. és augusztus 12. között, öt ország részvételével zajló katonai vetélkedő 28 versenyszámból tevődik össze. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Eldőlt: Csehország nem küld több hadászati eszközt Ukrajnába

Csehország az orosz-ukrán háború kirobbanása óta eddig több százmillió euró értékben küldött katonai felszerelést Ukrajnának, a haditechnikai eszközök küldése azonban véget ér. Ennek oka, hogy elfogyott minden hadászati felszerelés, melyet a megtámadott országba szállíthatnának. A nem katonai jellegű támogatás azonban folytatódik Prága részéről.

Az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanása óta Csehország több mint 250 millió euró értékben szállított katonai felszerelést Kijevnek. Ezek között voltak harci helikopterek, harckocsik, gyalogsági páncélozott járművek, tankelhárító lövedékek, továbbá légvédelmi rendszereknél használható speciális járművek, légvédelmi eszközök, ágyúlövedékek és egyéb más lőszerek. Ezek szállítása most viszont leáll. Jana Černochová cseh védelmi miniszter kijelentette, az Ukrajnának nyújtott támogatás bizonyos mértékig folytatódik, de nem katonai segítségnyújtás formájában. „Csehországnak már nincs több Ukrajnába küldésre alkalmas katonai eszköze” – jegyezte meg a tárcavezető.

A segítségnyújtás például az ukrán katonák kiképzésében vagy más országokkal létrehozott szövetség keretében folytatódik, mint például az úgynevezett aknamentesítési koalíció, amelynek Szlovákia is tagja. A humanitárius segítségnyújtás azonban nem marad el a csehek részéről.

„Azt fogjuk tenni, amit eddig is tettünk, de katonai segélyek küldése nélkül, másra már nincs lehetőségünk”

– tette hozzá a védelmi miniszter.

A támogatás fontosságát hangsúlyozta Petr Pavel köztársasági elnök is, aki kifejtette: bár az Ukrajnának nyújtott támogatás néhány cseh politikus és a polgárok egy részé számára is irritáló tényező lett, abból nem szabad engedni, mert az meghátrálást jelentene Oroszország nagyhatalmi ambíciói előtt. A cseh államfő szerint Ukrajnában Csehország biztonságáról is szó van, mert megalapozott az az aggodalom, hogy Moszkva nem fogja tiszteletben tartani a nemzetközi jogot, és igyekezni fog befolyást gyakorolni a határain kívül történtekre is. „Nem engedhetjük meg, hogy Oroszországnak az legyen az érzése, hogy céljait bármiféle agresszió által is elérheti” – fogalmazott Petr Pavel.

A cseh hadsereg vezérkari főnöke egy hét elején tartott prágai konferencián úgy fogalmazott, jelenleg nem valószínű a háború Oroszországgal, de nem is elképzelhetetlen. Karel Řehka úgy véli,

a konfliktust tárgyalásokkal nem, csupán elrettentéssel lehet megelőzni.

Szerinte Oroszországnak reálisan látnia kell a NATO katonai erejét és azt, hogy megvan az akarat a védekezésre. Másfelől továbbra is szükséges az Oroszország által megtámadott Ukrajna segítése. A vezérkari főnök szerint Oroszország lényegében áttért a hadigazdaságra, s a titkosszolgálati becslések szerint rövidesen megújíthatja katonai erejét. „Ukrajnát továbbra is támogatni kell, mert ezzel Európa időt nyer, és segít távoltartani az oroszokat az Európai Unió határaitól” – fejtette ki a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×