eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MQ-9 Reaper, amerikai harci drón. Fotó: Twitter
Nyitókép: Fotó: Twitter

Új csapásmérő drónt mutatott be Irán, Izrael is célpont lehet

Irán bemutatta az amerikai Reaperre nagyon hasonlító új harci drónját, amely állítása szerint 24 órán át tud a levegőben maradni és amivel Izraelt is tudja fenyegetni. Mint egy mérnöki szakportál megjegyezte: a hír alapján úgy tűnik, már két ország is képes volt lemásolni az amerikai eszközt.

Az Amerika közel-keleti háborúiból ismert MQ-9 drón, a Reaper félelmetes harci eszköz, sokáig tudja nagy magasságból követni célpontját, mielőtt lecsapna rá. Nem hiába jelenti a neve azt, hogy „a kaszás”.

Irán most azt sejteti, hogy megalkotta a saját változatát – egyes kommentátorok szerint visszafejtette és lemásolta a Reapert –, és hogy a Mohazser-10 (magyarul bevándorló) akár 2000 kilométerre is képes elrepülni.

Az IRNA iráni hírügynökség szerint a Mohazser-10 450 liternyi üzemanyaggal és 300 kilogrammot kitevő fegyverzettel tud felszállni, maximális sebessége pedig 210 km/óra.

Az Interesting Engineering nevű mérnöki portál szerint Teherán Reaper lemásolásával olyan helyzetbe került, hogy a nyugati részéről felszálló ilyen drónjai elérhetik Izraelt.

Az iráni védelmi minisztérium keddi ünnepélyes bemutatóján ott voltak Ebrahim Raíszi iráni elnök mellett a hadsereg és a befolyásos Forradalmi Gárda vezetői. Megtekinthették, ahogy a hazai gyártású drón felszáll egy kifutópályáról és felderítést végez.

Gyártója szerint a Mohazser-10 nemcsak különböző fegyvereket, de radarelhárító, elektronikus megfigyelési eszközöket és kamerát is szállíthat.

„Ma Irán határozottan belépett a technológiailag fejlett országok közé” – mondta büszkén Raíszi elnök, aki – utalva arra, hogy Irán nagyobb fegyverexportőrré válthat – hozzátette: „eddig fogyasztóként láttak bennünket, most viszont már gyártóként”.

Az eseményről tudósító AP hírügynökség megjegyezte, hogy nem tudja megerősíteni az irániak állításait, de hozzátette: a nagy hatótávú drónoknak földi központokra és műholdas kommunikációra van szükségük.

Tudósítók szerint arra sincs bizonyíték, hogy Irán kezébe került volna egy Reaper és így azt pontosan le tudták másolni. Viszont más amerikai drónokat vagy azok roncsait megszerezték. (2011-ben területére berepülő RQ-170 Sentinel-t foglalt le, nyolc évvel később RQ-4A Global Hawk-ot lőtt le a tenger felett). A Reaper lemásolása ugyanakkor jelképes lenne Iránnak: az Egyesült Államok egy ilyen drónnal ölte meg 2020-ban a Bagdadba látogató Kaszem Szolejmani vezető iráni tábornokot.

Az új drón híre azért lehet aggasztó az Egyesült Államoknak és a nyugati szövetségeseknek, mert Iránról úgy tartják, hogy drónokat szállít Oroszországnak, amely Ukrajna ellen veti be azokat. Irán ezt tagadja. Egyes nyugati médiumok szerint a háború kezdete óta Irán több drónt csempészett hajókon és az állami légitársaság gépein Oroszországba. De még ha nem is szállít, állítások szerint Oroszországban iráni drónokat szerelnek össze.

Az amerikai Reaper drónra hasonlító eszközt mutatott be júliusban Észak-Korea is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×