eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletéről távozik Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Robert Fico szerint rendőrpuccs zajlik Szlovákiában

Egy héttel ezelőtt a volt rendőrfőkapitány, most a szlovák titkosszolgálat jelenlegi és volt vezetője és további személyek ellen indított eljárást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. A gyanúsítottak feltehetően akadályozták a korrupciós ügyek felgöngyölítését. Robert Fico, az ellenzék vezetője rendőrpuccsot emleget, Ódor Lajos miniszterelnök pedig összehívta a biztonsági tanácsot.

Szlovákiában több személy ellen is eljárást indított a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, a NAKA a Végkifejlet fedőnevű akció keretében. Köztük van Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat volt, és Michal Aláč a titkosszolgálat jelenlegi igazgatója, valamint Peter Košč vállalkozó, Ján Kalavský, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, a titkosszolgálat volt munkatársa.

A gyanú szerint az általuk fenntartott bűnszervezet igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a NAKA nyomozói manipulálják a tanúvallomásokat. „Az összehangolt rendőri akció során további két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek” – tájékoztatott Hamran István országos rendőrfőkapitány. Hozzátette, hogy a NAKA-nak nem sikerült mindenkit felkutatnia, mert többen is nyaralnak. Michal Aláč, a titkosszolgálat igazgatója külföldi szolgálati útján a sajtóból értesült arról, hogy eljárást indítottak ellene, útját megszakítva ezért hazautazott Szlovákiába.

Robert Fico, a legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke azonnal reagált a NAKA akciójára. A pártelnök szerint rendőrpuccs zajlik Szlovákiában.

„Ez az állam megdöntésére tett kísérlet. Hatalomátvétel hat héttel a parlamenti választás előtt”

– reagált Robert Fico, hozzátéve, a legsúlyosabb államellenes bűncselekmények elkövetésének gyanújáról van szó, ezért büntetőjogilag is felelősségre kell vonni ennek az államcsínynek a résztvevőit. A Smer rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozta, melyen Hamran István rendőrfőkapitány menesztését akarja elérni, valamint azt, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök magyarázza el a parlamenti képviselőknek, milyen intézkedéseket rendelt el az alkotmányos szervek megfelelő működése céljából.

Ódor Lajos miniszterelnök péntek reggelre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, s egyben visszautasította, hogy bármilyen módon beavatkozna a rendőrség munkájába. A kormányfő szerint fontos, hogy jelen helyzetben mindenki megőrizze a hidegvérét, és ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket.

A biztonsági tanács ülésén részt vett Zuzana Čaputová köztársasági elnök is. Az államfő az ülésen kijelentette, nem zajlik rendőrpuccs Szlovákiában. Úgy fogalmazott,

az intézmények, amelyeknek munkatársai ellen büntetőeljárás indult a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség intézkedése után, rendben működnek.

Az államfő hangsúlyozta, hogy politikai beavatkozásra és a rendőrség felelősségre vonására azután kerülhet sor, ha az ügyészség és a bíróság megállapítja, hogy a büntetőeljárások megalapozatlanok voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×