eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó plenáris ülése előtt Szentpéterváron 2023. július 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov

Súlyos fordulatot hoz a világban az ukrán gabonaalku felmondása

Ingyen gabonát ígért több afrikai országnak Vlagyimir Putyin. Az orosz elnöknek az afrikai vezetőkkel folytatott csúcstalálkozóján azonban még ennél is furcsább dolog történt: megjelent Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscég alapítója.

Azt követően, hogy Oroszország felmondta az egy éven át érvényben lévő, és az ukrán gabonaszállításokat lehetővé tévő alkut, úgy tűnik, Moszkva ki akarja szorítani Ukrajnát a fejlődő országok ellátásából.

Mint korábban az Infostarton írtuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök ingyenes gabonaszállítmányokat ígért hat afrikai országnak. A szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozó első napján az orosz elnök azt állította, országa képes lesz pótolni a kieső ukrán gabonaexportot, amelyet az eddigi megállapodás feladásával és az ukrán kikötők elleni támadásokkal bénít. Moszkva érvelése az, hogy egyrészt nem tartották be az orosz mezőgazdasági termékek és a műtrágya exportjáról kötött külön alkut, másrészt hogy az ukrán exportegyezmény örve alatt fegyvert csempésztek Ukrajnába a gabonaszállító hajók.

"Az elkövetkező hónapokban készek leszünk 25-50 ezer tonna gabonát biztosítani ingyenesen Burkina Fasónak, Zimbabwénak, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának" – mondta Vlagyimir Putyin a kétnapos csúcs első napján.

A világ válasza Putyin döntésére

Minderre António Guterres, az ENSZ főtitkára azt válaszolta: a "néhány országnak nyújtott maroknyi adomány" nem korrigálja azt a drámai hatást, amelyet az ukrán gabonát a világpiacra juttató alku felmondása okoz.

Mindeközben azonban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is afrikai körútra indult, hogy megpróbálja ellensúlyozni Moszkva befolyását a kontinensen.

Oroszország viszont azzal próbálta elnyerni az afrikai vezetők támogatását, hogy közölte: az általa felmondott gabonamegállapodás az afrikai országok helyett a "jól táplált európai piacokat" helyezte előtérbe. Bár a Nyugat elismerte, hogy az egyezmény idején a legszegényebb országokba irányuló export nem állt helyre a kívánt ütemben, az alku több mint 23 százalékkal segítette az élelmiszerárak globális csökkenését. Viszont amióta Moszkva felmondta az alkut, a búza világpiaci ára emelkedni kezdett.

A csúcstalálkozó kezdetén az is kiderült, hogy Putyin egy helikoptert ajándékozott Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnöknek.

"Ez a madár hamarosan az égboltunkat fogja díszíteni" – írta a zimbabwei kormányszóvivő a Twitteren. A helikopterről több kép is megjelent a közösségimédia-platformon:

A nyugati sajtó közben igyekezett úgy feltüntetni, hogy nem minden úgy alakult, ahogy az oroszok akarták. Vlagyimir Putyin elnök azt mondta: "szinte az összes afrikai ország jelen van a csúcson", az amerikai Time magazin viszont megjegyezte, hogy csak 16 vezető részvételére lehetett számítani, ami fele annak, mint ahányan 2019-ben elmentek.

Jevgenyij Prigozsin is megjelent

Bizarr fényt kölcsönzött az eseménynek, hogy fényképek tanúsága szerint megjelent Szentpéterváron Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója, akinek a puccskísérletét követő alku szerint fehéroroszországi száműzetésben kéne lennie.

Prigozsin találkozott a Közép-afrikai Köztársaság képviselőjével és egy oroszbarát, francia nyelvű afrikai médium vezetőjével. "Nem fogjuk vissza programjainkat Afrikában" – mondta. Korábban azonban a Kreml arra utalgatott, hogy a Wagner szerepét az orosz állam veheti át az afrikai kontinensen.

Putyin a találkozó második napján arról beszélt, hogy Oroszország növeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat, beleértve a csütörtökön megigért ingyenes gabonaszállítmányokat.

Putyin azt is közölte az afrikai vezetőkkel, hogy Moszkva 23 milliárd dollárnyi (8064 milliárd forintnyi) adósságot engedett el, konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mely országok adósságaira gondolt és milyen időszakra.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy fejleszteni akarja országa katonai együttműködését is az afrikai kontinenssel. Oroszország kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében, és szorosabban együttműködne az afrikai bűnüldöző és hírszerző szolgálatokkal.

Mindemellett

kilencvenmillió dollár fejlesztési segélyt ígért több afrikai országnak.

Emellett Putyin kereskedelmi kedvezményeket ígért az afrikai országoknak, és támogatást korszerű iparágak megteremtéséhez és a mezőgazdaság fejlesztéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×