eur:
390.72
usd:
364.6
bux:
68280.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítő fehérorosz elnök.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Vlagyimir Putyin ígéretére mindenki felfigyel

Oroszország továbbra is megbízható élelmiszer-szállítója marad Afrikának - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpéterváron zajló második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón, amelyet részben az orosz állami televízió is közvetített. A gabonaalku felmondása után nagy ajánlatot tett az orosz elnök.

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború részben súlyosbítja az élelmiszerválságot.

Oroszország nem hosszabbította meg a múlt héten lejárt, a fekete-tengeri gabonaszállításáról kötött megállapodást, ami nyugtalanságot okozott a globális élelmiszerpiacokon. Ukrajna egyebek mellett fontos kukorica- és búzaexportőr.

Putyin a csúcstalálkozón azt mondta, hogy

Oroszországban rekord gabonatermésre számítanak, és kész kiváltani az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot kereskedelmi és segélyezési szempontból is.

A következő 3-4 hónapban Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának egyenként 25-50 ezer tonna gabonát tudna biztosítani ingyenesen.

Putyin ismét megismételte azt az állítást, hogy az ukrán gabonaexport több mint 70 százaléka az időközben érvényét vesztett megállapodásnak köszönhetően magas vagy átlag feletti jövedelmű országokba ment, a többi között az Európai Unióba, és az olyan szegény országok, mint például Szudán, csak a szállítmányok alig három százalékát kapták.

Az orosz elnök megemlítette, hogy Oroszország és az afrikai országok kereskedelme az év első felében 35 százalékkal nőtt a szankciók dacára.

Azali Assoumani, a Comore-szigetek elnöke, az Afrikai Unió soros vezetője a találkozón hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig Afrika mellett állt, minden nehézség ellenére támogatta az afrikai országok függetlenségi harcát, és az afrikai országok fontos partnere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×