eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenőrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

Brit vélemény szerint az oroszok bevetik a legkegyetlenebb fegyverüket

A brit védelmi minisztérium azt állítja, hogy a világ élelmiszer ellátásnak akadályozásával súlyos éhínséget okozhat Moszkva.

A Londonban közzétett legújabb jelentés szerint az oroszok már azzal súlyos zavarokat okoztak a globális élelmiszer ellátásában, hogy kiléptek a fekete-tengeri gabona egyezményből. Ennek ugyanis az lett a következménye, hogy a világ két legnagyobb gabona termelő állama, Oroszország és Ukrajna exportja teljesen kiszámíthatatlanná vált.

Viszont Moszkva az egyezmény felmondását követően a legjobb fegyvereivel kezdte támadni az ukrán gabona tárolókat és kikötőket. A H-22 Burja (NATO kód szerint AS-4 Kitchen) cirkáló rakétákat eredetileg az amerikai repülőgép-anyahajók elpusztítására tervezték. Most ezekkel mérnek pusztító csapásokat Odesszára és a város környékén található raktárakra, valamint kikötőkre.

Orosz H-22 Burja (Vihar) típusú cirkáló rakéta, NATO kódja AS-4 Kitchen. Forrás:Wikipédia
Orosz H-22 Burja (Vihar) típusú cirkáló rakéta, NATO kódja AS-4 Kitchen. Forrás:Wikipédia

De az oroszok nem kímélték az ukrajnai Runi és Izmail városok dunai kikötőit és gabonasilóit sem. Már eddig is óriási mennyiségű ukrán gabona semmisült meg az orosz rakétacsapások következtében. A kikötők és a hajózási útvonalak fenyegetése pedig teljesen ellehetetleníti az ukrán élelmiszerek tengeri szállítását.

Brit vélemény szerint Oroszország ezzel nemcsak csökkentette a globális piacok gabonakínálatát, hanem még destabilizálta az élelmiszerárakat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×