eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényre készül Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis: a cseh kormány ne támogassa az EU új migrációs csomagját

Újra a cseh parlament alsóháza elé vitte az uniós migrációs rendszer reformjának kérdését az ellenzéki ANO mozgalom. Andrej Babiš volt kormányfő, az ANO elnöke pedig hivatalosan felszólította Petr Fiala miniszterelnököt, hogy az Európai Tanács következő ülésén változtassa meg Csehország álláspontját a kérdésben.

Csehország jelenleg támogatja az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagját, ami egyebek mellett kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be a tagállamok között. A megállapodás lényege, hogy minden tagállam saját maga dönti el, hogyan kíván bekapcsolódni a migráció következményeinek összeurópai megoldásába. Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a migrációs politika reformjára azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer nem működik. Az uniós belügyminiszterek június 8-i brüsszeli megállapodása a migrációs reformról a kormányfő szerint értelmes és Csehország számára elfogadható.

Petr Fiala hétfőn, a V4-es miniszterelnökök pozsonyi találkozóján azt mondta, a származási országok visszafogadási politikájának erősítésében látja az illegális migráció megoldását. „Meg kell szakítanunk azokat a migrációs útvonalakat, amelyeken ezek az emberek eljutnak Európába, és jóval hatékonyabbnak kell lennünk ebben a kérdésben” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

A migrációs és menekültügyi reformcsomag megvitatását két hete már napirendre tűzte a cseh képviselőházi ellenzék. Andrej Babiš volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom vezetője akkor azt mondta, a cseh lakosság érdekei károsodtak azáltal, hogy Vít Rakušan belügyminiszter támogatta a brüsszeli reformcsomagot.

Árulásnak minősítette, hogy a tárcavezető kiállt a reformcsomag mellett.

„Nem is értem, hogy tehette, mert ez ellentétes magával a kormányprogrammal is. Lényegében újabb illegális migránsok meghívását jelenti Európába” – mondta két hete Babiš, amikor is a több mint négyórás vita után a cseh parlament alsóháza az ellenzék javaslatait nem hagyta jóvá. Elfogadták viszont a kormánykoalíció határozattervezetét, miszerint az uniós belügyminiszterek megállapodása migrációs ügyben összehangban van Csehország hosszú távú érdekeivel, a tagországok pénzügyi szolidaritásán alapszik, és nem tartalmazza a menekültek kötelező elosztását.

Az ANO mozgalom ezért most újra a Képviselőház elé viszi a migrációs rendszer reformjának kérdését. Alena Schillerová, az ANO alsóházi frakciójának vezetője megismételte, hogy az uniós reformjavaslat veszélyezteti Csehország biztonságát és szuverenitását, ezért az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban el kellene utasítani. Bejelentette, hogy Andrej Babiš a parlamenti alsóház legközelebbi ülésén javasolni fogja a kérdés napirendre vételét, és hivatalosan felszólítja Petr Fiala miniszterelnököt a cseh álláspont megváltoztatására, illetve a reformok elfogadásának megakadályozására.

Szerdán azután

a cseh parlamenti alsóház elutasította az ellenzék ezen ismételt kezdeményezését az újratárgyalásról.

Felszólalásában Andrej Babis felszólította Petr Fiala kormányfőt, hogy az Európai Tanács következő ülésén kérjen 40 milliárd korona támogatást Csehország számára a több százezer ukrán menekült befogadása költségeinek fedezésére, és Brüsszelben változtassa meg Csehország álláspontját a migrációs reformok ügyében.

"A kormány egyáltalán nem érti, mi történik, és miről van szó. A miniszterelnök úr állandóan hazudik, nem harcol Csehország érdekeiért" - fogalmazott Andrej Babis.

Petr Fiala reagálásában azt mondta: a volt kormányfő most újra azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem érti az EU működését. "Ha értené az EU működését, tudná, hogy a külügyminiszterek tanácsának döntését már nem lehet megváltoztatni. A döntés megszületett. Az Európai Tanácsnak nem kell jóváhagynia ezeket a dolgokat, mert más szabályok alapján működik" - mutatott rá a jelenlegi koalíciós kormány elnöke.

Babis azt mondta: a helyzet egyetlen megoldása, hogy már nem szabad több migránst beengedni az EU-ba, az itt lévőket pedig vissza kell toloncolni hazájukba.

Martin Kupka, a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke, közlekedési miniszter a vitában leszögezte: Andrej Babis mozgalma egyre inkább túllépi a tisztességes politizálás határait, s ideje lenne visszatérnie a demokratikus politika porondjára, mert különben elkezd hasonlítani a "barna mozgalmakhoz".

Babis Kupka bírálatát alaptalannak minősítette és visszautasította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×