eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. június 6-án. Befejeződött a déli határzár megerősítése és kibővítése.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül az uniós migrációs döntést

Elfogadta a tagállamok belügyminiszteri tanácsa az Európai Unió új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le. Magyarország nem támogatja a reformot.

A tárgyalási álláspontként elfogadott új migrációs csomag és a menekültügyi eljárásról szóló rendelet egyebek mellett biztonságot teremt a menekültstátuszért folyamodók számára és megkönnyíti a tagállamok illetékes hatóságainak munkáját is – jelentette ki Maria Malmer Stenergard, a soros EU-elnök Svédország migrációs ügyekért felelős minisztere csütörtökön Luxembourgban, a tagországok belügyminisztereinek ülését követően.

A csomag a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, ami hosszú távú megoldást jelent a migráció kezeléséhez. A mechanizmust lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül, nagy rugalmasságot biztosítva az eltérő igényekkel rendelkező tagállamok számára – mondta Maria a svéd miniszter.

Újdonság a javaslatcsomagban, hogy a menekültstátuszért folyamodók nem adhatják majd be kérelmüket bármely EU-tagállamban, az csak az első belépési országban bírálják majd el. Ezt egységes uniós feltételrendszer és egy közös adatbázis segíti majd.

A csomag másik fő eleme, hogy egy tagállam befogadhat egy meghatározott számú menekültet, vagy ehelyett fizethet szolidaritási hozzájárulást menekültenként 20 ezer eurót, azaz több mint 7 millió forintot.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ez a migránsok kötelező szétosztása, ami ha megvalósul, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba kik fognak élni a területeiken.

"Ha kívülről nézzük, hogy egy illegális migráción gondolkozó afrikai, ázsiai embernek mit jelent, akkor neki ez azt jelenti, hogy egy újabb ösztönző kapott, hogy automatikusan szét fogják osztani egyik vagy másik európai országba. Ez nekik a meghívólevél megerősítése."

Bár Magyarország az Európai döntések szerint nem frontország, ettől függetlenül az összes határeljárás több mint 28 százalékát a magyar hatóságoknak kell elvégeznie – hangsúlyozta az államtitkár. Azt is sérelmezte, hogy túl rövid volt az idő a módosított javaslatok átolvasására, mérlegelésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon kommentálta a döntést:

"Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból."

A magyar és a lengyel kormány végül nem támogatta a javaslatot. A reformot az Európai Parlamentnek és meg kell vitatnia, csak ezután kerülhet sor a végleges elfogadásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×