eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Földközi-tenger, 2017. október 28.Migránsok a Földközi-tengeren, a szicíliai Pozzallo város partjai közelében 2017. október 27-én. A portugál haditengerészet Viana do Castelo járőrhajója a fedélzetére vette a lélekvesztőn utazó negyvennyolc illegális bevándorlót, akiket átadott az olasz hatóságoknak. (MTI/EPA/José Sena Goulao)
Nyitókép: JOSÉ SENA GOULAO

Hazaárulás a vád Prágában az új migrációs EU-szabályok elfogadása után

Élesen támadja a kormányt az ellenzék, az egyik politikus egyenesen azt javasolta a kormánynak, hogy kövesse a lengyelek és a magyarok példáját, és utasítsa el a reformcsomagot. A miniszterelnök viszont azt mondja, Csehország számára kedvező a reform.

A cseh parlament alsóházának rendkívüli ülésén az ellenzéki ANO mozgalom vezetője, Andrej Babiš volt kormányfő azt mondta, a cseh lakosság érdekei megkárosodtak azáltal, hogy Vít Rakušan belügyminiszter múlt csütörtökön támogatta a brüsszeli reformcsomagot. „Nem is értem, mert ez ellentétes magával a kormányprogrammal is. Lényegében újabb illegális migránsok meghívását jelenti Európába” – mondta Abdrej Babiš még az ülés kezdete előtt.

Az ugyancsak ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia, az SPD mozgalom frakcióvezetője, Radim Fiala osztotta Babiš véleményét. Azt állította, hogy a kormány az európai uniós migrációs reformcsomag jóváhagyásával elárulta a cseh nemzeti érdekeket. Tomio Okamura, a mozgalom elnöke Vít Rakušan brüsszeli szavazását hazaárulásnak minősítette, úgy vélte, a belügyminiszternek, de az egész kormánynak is le kellene mondania. A cseh kormánynak Magyarország és Lengyelország példájára el kellene utasítania a brüsszeli migrációs reformcsomag támogatását, mert az veszélyezteti Csehország és Európa biztonságát – hangoztatták felszólalásaikban az ellenzéki képviselők.

A cseh belügyminiszter nem hagyta szó nélkül az ellenzéki bírálatokat. „Andrej Babiš a kampányban migránsokkal ijesztgette a választókat, s ez bejött neki. Most populista módon csak leporolta ezt az eszközt” – reagált Vít Rakušan. A belügyi tárcavezető kijelentette: a brüsszeli megállapodás a migrációs és menekültügyi csomag reformjáról Csehország és az európai politika egyértelmű sikere és megbízható alapja annak, hogy Európa sikerrel megbirkózzon a migrációval. „Minden tagállam saját maga dönti el, hogyan kíván bekapcsolódni a migráció következményeinek összeurópai megoldásába” – magyarázta a kormány álláspontját Vít Rakušan.

A belügyminiszterek brüsszeli megállapodása a migrációs politika reformjáról a kormányfő szerint is értelmes és összhangban van Csehország hosszú távú érdekeivel. Petr Fiala kijelentette: a megállapodás megerősíti az unió külső határainak védelmét, és felgyorsítja az illegális migránsok kitoloncolásának folyamatát. A miniszterelnök azt vetette az ellenzéki szónokok szemére, hogy velük ellentétben ő nem Lengyelország vagy Magyarország érdekeit védi.

Petr Fiala szerint az Európai Unió migrációs politikájának reformjára azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer nem működik. A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a reformcsomag végső formáját az Európai Parlament fogja jóváhagyni, ami tekintettel a testület összetételére, nem ígérkezik egyszerűnek. A cseh képviselőház végül több mint négyórás vita után az uniós migrációs reformcsomag visszautasítására vonatkozó ellenzéki javaslatokat elutasította.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×