eur:
385.27
usd:
354.58
bux:
68197.33
2024. május 21. kedd Konstantin
A magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. június 6-án. Befejeződött a déli határzár megerősítése és kibővítése.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Migráció: több dologgal is kiváltható lenne a kötelező menekültbefogadás

Pénzzel, de határvédelemmel is lehetőség van megkerülni az EU-ban a menekültelosztásban való részvételt Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet munkatársa szerint.

A 2015-ös migrációs válság óta folyamatosan napirenden van a migráció, illetve a menekültek elosztásának, befogadásának kérdése. A jelenlegi uniós migrációs és menekültügyi paktum előtt négy alkalommal kísérletezett Brüsszel a tagállamok közötti "relokációval", áttelepítéssel - bizonytalan sikerességgel.

Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet junior kutatója az InfoRádióban úgy vélekedett, alapvetően kijelenthető, hogy a négy korábbi próbálkozás nem sok eredményt hozott, illetve a 2015-ben megálmodott első kvótarendszeren kívül mindegyik a tagállamok önálló vállalásán alapult, "nyilatkozatként került kihirdetésre"

"Ez azt jelenti, hogy nem az EU jogelemeként hirdették ki, tehát sem az EP-nek, sem az Európai Bizottságnak nem kell ellenőriznie a végrehajtást, és azt, hogy mennyire feleltek meg a tagállamok a vállalásoknak. Kevéssé sikerült terveket láthattunk tehát, és ezeket csak néhány tagállam volt képes előrevinni az önálló vállalásain keresztül" - ecsetelte Párducz Árpád.

A kvóták rendre előkerültek a korábbiakban. Ezzel kapcsolatban az EU belügyminiszterei fogadtak el egy határozatot a kötelező elosztási kvótáról olyan kitétellel, amely azt tartalmazza, hogy amely ország nem hajlandó menekülteket befogadni, pénzbeni hozzájárulást fizethet helyette. Ezt viszont ellenzi jelenleg Magyarország és Lengyelország is, és voltak még tartózkodók.

Ezzel kapcsolatban a kutató elmondta, alapvetően fontos kiemelni, hogy

nagy előrelépés a pénzbeni "megválthatás", illetve határvédelemmel is ki lehet váltani a befogadási lehetőségeket.

De a magyar és a lengyel félnek még így sem tetszik, és szándékaik szerint koalíciót hoznak létre azért, hogy meggátolják a migrációs paktum létrejöttét, vagy legalább elhalasszák a bevezetését.

A kvóta szerinti elosztás mellett felvetődtek más javaslatok is:

  • uniós forrásokból támogatni az unió külső határait (az EB ellene van, mert szerinte jogsértő is lehetne, illetve elvinné a pénzt a különböző integrációs és migrációs programokból)
  • Románia és Bulgária további támogatása a határvédelem terén, de nem kerítésépítéssel, hanem új őrtornyokkal és új eszközök beszerzésével.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×