eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Oct 26, 2019 San Francisco / CA / USA - Salesforce, Millenium and 181 Fremont Street towers surrounding the Salesforce Transit Center Park in South of Market District
Nyitókép: Sundry Photography/Getty Images

Elüldözik a bűnözők a Szilícium-völgy zsenijeit

Annyira elharapózott a bűnözés az amerikai technológiai szektor fővárosának tartott San Franciscóban, hogy az ágazat egyes vezetői már az emigráció gondolatával játszanak.

Életkortól függően San Francisco a magyar hallgató számára a Golden Gate hidat, az Alcatraz börtönszigetet, Michael Douglas és Karl Malden bokalengetős-öltönyös és a dombokon át száguldozó zsarupárosát, vagy akár rebellis-liberális politizálást és a technológiai szektort jelenti.

Az elmúlt évtizedekben a Szilícium-völgy – temérdek startup és technológiai óriás, az Apple, a Facebook és a Google – képe társult a várossal. A befektetői vagy épp saját pénzében úszkáló ágazat hihetetlen módon felverte a városban az ingatlanárakat és a lakbéreket.

Már ez is kezdett gondokat okozni, de mindezt még követte a bűnözés visszatérése.

Az egykor pezsgő város lakosai naponta szembesülnek kábítószerfüggőkel, hajléktalanok tömegével – és immár bűnözőkkel is. A helyi rendőrségi statisztika szerint csak az idén 20 gyilkosság történt, ami 25 százalékos emelkedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A betörések száma 15 százalékkal nőtt meg.

Kirívó bűntény áldozata lett Bob Lee, a Cash App nevű alkalmazás alapítója – sajtóhírek szerint egy nő fivére ölte meg, akivel egy elit titkos szex- és drogpartin ismerkedett meg – írja a brit Telegraph című lap.

A hírre gyorsan reagált Elon Musk, a Twitter gazdája, aki szerint „borzalmas” a városban „az erőszakos bűnözés”. A Twitter székháza ugyanúgy itt található, mint a Meta, az Über és az Airbnb központja.

A San Franciscó-i bűnözés felfutásával párhuzamosan az exkluzív brit Coutts Bank azt vette észre, hogy idén áprilisra közel megduplázódott az amerikai vásárlók aránya a brit ingatlanpiacon. Az egyik ok – írja jelentésében a privát bank – a San Franciscóból érkező technológiai dolgozók beáramlása.

„Ők kiábrándultak a városból” – mondta Annie Ingram, az exkluzív ügyfeleket, így az angol királyi családot is kiszolgáló bank egyik munkatársa. Szerinte mindez a krónikus hajléktalanságnak tudható be, amely ötször akkora, mint az amerikai átlag, továbbá az emelkedő helyi munkanélküliségnek.

Lee-t, a pénzügyi app alapítóját egy olyan drága negyedben találták halálra szurkálva, ahol az éves átlagjövedelem 208 ezer dollár. Mindez arra utal, hogy már kevésbé tűnik biztonságosnak San Francisco – mondta Ingram.

Az óceán túlpartján közben London tele van exkluzív ingatlanokkal, hat reptér és még mindig jónak számító iskolák szolgálják ki (azokat, akiknek van erre pénze).

A jelentésével minden bizonnyal az amerikaiakat csábítani próbáló Coutts Bank emellett megjegyzi: az amerikai politikai helyzet „kihívásaihoz” képest a brit politikai élet nyugodt.

És hogy hová települnek Londonban az amerikai techmilliomosok, akik közül az egyik csupán 21 éves? Nos, nem az utcai festményeiről, startupjairól és bohém bárjairól ismert Shoreditch-be, hanem az exkluzív, központi Mayfairbe, ahol egy háromszobás lakás ára magyar pénzben közel ötmilliárd forint, vagy a már korábbról ismert Kensingtonba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×