eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Tényleg szennyezett a Szlovákiába érkezett ukrán gabona

A harmadik – ezúttal Dániában elvégzett – teszt is megerősítette, hogy a gútai malomba szállított ukrán gabona az egészségre káros anyagot tartalmaz.

Samuel Vlčan megbízott szlovák földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy a gútai malomban vett, ukrán gabonából származó harmadik minta is tiltott koncentrációban tartalmazott növényvédő szert. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet munkatársai április közepén klórpirifosz nevű növényvédő szer jelenlétét mutatták ki.

A szlovák szaktárca ennek alapján azonnali hatállyal megtiltotta az országba már behozott 1500 tonna ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba, és bejelentette, az országban már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá.

A gútai malom azzal védekezett, hogy a második minta a megengedett határértékeken belül volt. A harmadik, döntő mintát egy koppenhágai laboratórium elemezte.

A szaktárcavezető szerint az eredmények igazolták a növényvédő szer-koncentrációt.

„Ma már a kezünkben vannak az úgynevezett döntővizsgálat eredményei is, hétfőn érkeztek meg a dániai laboratóriumból. Ezek megerősítették a növényvédő szer-tartalmat, 0,024 milligrammot mutattak ki kilogrammonként” – ismertette Samuel Vlčan, hozzátéve, hogy az uniós szabályok 0,01 milligrammban határozzák meg a határértéket, és 50 százalékos eltérést tesznek lehetővé.

A következő lépés most az lesz, hogy a gútai malom tulajdonosa eldöntse, milyen módon szeretnék megsemmisíteni az egészségre káros növényvédő szert tartalmazó gabonát. Ez lehet égetés, biogázüzemben való felhasználás vagy további technikai célú feldolgozás. Szlovákia az ukrán gabona feldolgozását tiltó intézkedést követően, április 19-i hatállyal leállította az ukrán gabona és több más, Ukrajnából származó mezőgazdasági termék behozatalát. Az importstop a gabonán kívül a cukorra, vetőmagokra, szárított takarmányra, komlóra, lenre, kenderre, zöldségre és gyümölcsre, illetve a belőlük készült termékekre, valamint a borra, az etilalkoholra és a mézre is vonatkozik.

A növényvédő szerrel szennyezett gabonaszállítmány ügyével kapcsolatban

az ellenzék a megbízott miniszter távozását követeli.

Peter Pellegrini volt kormányfő, a Hlas párt elnöke szerint Samuel Vlčan kudarcot vallott a posztján. „Vlčan miniszternek fel kell állnia a székéből. Ez hatalmas botrány, a szlovák hatóságok nem fedezték fel időben a szennyezett gabona behozatalát. Teljes egészében megmutatkozott, hogy a kormány képtelen ellenőrizni az élelmiszer-behozatalt az ország határain” – jelentette ki Pellegrini.

Szerinte ráadásul a miniszter megpróbálta eltitkolni és bagatellizálni az ügyet. Az ellenzéki párt elnöke szerint emellett Vlčan és az egész kormány alkalmatlan arra, hogy megfékezze az élelmiszerárakat, ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy a Hlas idevágó javaslatait a parlamenti ülésszak végére sorolták, és emiatt feltehetően nem is kerül sor a megvitatásukra.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×