eur:
387.09
usd:
363.87
bux:
56229.49
2023. szeptember 22. péntek Móric
Temelin, 2011. április 6.A Temelini Atomerőmű  cégtáblája és rajta a létesítmény neve látható cseh nyelven egy hűtőtorony mellett, Dél-Csehországban. (MTI/EPA/Filip Singer) *** Local Caption *** 00000490025090  EPA/CZE / HO  EDITORIAL USE ONLY *** Local Caption *** 00000490025090
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Így tud átállni Csehország oroszról amerikai fűtőelemekre

A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben, közölte a Cseh Energetikai Művek, amelynek nyeresége megnyolcszorozódott a tavalyi évben.

A Cseh Energetikai Művek, a ČEZ tulajdonában két atomerőmű van. Az egyik Dukovanyban, a másik Temelínben. Ezek közül az első üzemel hosszabb ideje, üzembehelyezésére még a ´80-as években került sor, s az azóta eltelt közel 40 évben Oroszországból szerezte be az atomenergia előállításához szükséges fűtőanyagot. A fiatalabb, a 23 éve működő temelíni atomerőmű szintén orosz fűtőrudakat használ, de itt kipróbálták már az amerikai fűtőrudakat is.

A ČEZ a tavaly februárban kirobbant háború kitörése után határozta el, hogy a biztonsági szempontokat figyelembe véve amerikaira cseréli az addig használt orosz fűtőanyagot. Az energetikai művek részvényeinek 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van, az amerikaiakkal kötött megállapodás pénzügyi részletei nem ismertek. A napvilágot látott információk szerint

a nukleáris fűtőrudak a Westinghouse svédországi leányvállalatánál készülnek.

Az amerikai vállalat a francia Framatome céggel együtt jövőre kezdi meg a nukleáris fűtőelemek Csehországba szállítását. A ČEZ nukleárisfűtőrúd-tartaléka mintegy három évre elegendő. Ezt a szintű tartalékot a vállalat a jövőben is szeretné fenntartani.

Daniel Beneš, a Cseh Energetikai Művek vezérigazgatója elmondta, hogy a fűtőrudak szállításának bebiztosítása nyugati cégek által jelentős lépés nemcsak Dukovany és Temelín, hanem az egész cseh energiaipar számára, s ezáltal jelentősen megnő Csehország energiabiztonsága.

A cseh kormány egyébként a két atomerőmű kapacitásának bővítését tervezi.

A Westinghouse már jelezte, hogy érdeklődik a projekt iránt, és részt vesz a pályázaton. Az amerikaiak mellett a francia EDF és a dél-koreai KHNP csoport nyújtott be pályázatot, ezeket jelenleg a ČEZ szakértői tanulmányozzák. Az energetikai vállalat napokban kiadott közleménye szerint 2022-ben megnyolcszorozódott a Cseh Energetikai Művek nettó nyeresége. A 2021-es 9,9 milliárd koronás nyereség után tavaly közel 81 milliárd korona folyt be a ČEZ számlájára, melynek vezetősége rámutatott, hogy mindez az ukrajnai orosz invázió miatt rendkívül megugrott villamosenergiaár emelkedésének, a ČEZ nemzetközi piacokon elért jó eredményeinek és a csoport erőművei biztonságos üzemeltetésének köszönhető.

Ez az eredmény az elemzők várakozásait is meghaladta. A szakértők előzetesen 70 milliárd koronás nyereséget prognosztizáltak.

„A 2022-ben elért pénzügyi eredményünk rekordnagyságú osztalék kifizetését valószínűsíti. Ez a mai szabályok szerint 63 milliárd korona kifizetését tenné lehetővé, amiből 44 milliárd koronát az állam kapna” – mondta Daniel Beneš vezérigazgató hozzátéve, hogy az idei évtől érvényes rendkívüli adók címén a ČEZ további mintegy 60 milliárd koronát fizet be az államkasszába. A vállalat által az államnak befizetett összeg így az idén meghaladja a 100 milliárd koronát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

A fenti idézet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2023 konferencia irodapiaci panelbeszélgetésében hangzott el és bár nem értett egyet vele mindenki, mégis jól mutatja, hogy mennyire központi kérdés még mindig a piac szereplői számára az otthoni munkavégzés. Természetesen nem véletlenül, ugyanis az irodai kihasználtság végső soron a bérleti díjakra, a hozamokra, a fejlesztői és befektetői döntésekre egyaránt hatással van. Vajon mit gondolnak erről a kelet-közép-európai régió szakértői? És hogy látják a Magyarországon dolgozó vezetők?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×