eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Temelin, 2011. április 6.A Temelini Atomerőmű központi épülete és rajta a létesítmény neve látható cseh nyelven Dél-Csehországban. (MTI/EPA/Filip Singer) *** Local Caption *** 00000490025090  EPA/CZE / HO  EDITORIAL USE ONLY *** Local Caption *** 00000490025090
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Oroszról amerikai fűtőanyagra állnak át a cseh atomerőművek

Ezt Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője közölte szerdán Prágában.

A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek szóvivője Prágában.

A két cseh atomerőmű - Dukovany és a Temelín - a CEZ tulajdonában van. A vállalat részvényeinek 70 százalékát a cseh állam birtokolja.

A múlt század nyolcvanas éveiben üzembe helyezett régebbi Dukovany atomerőmű

majdnem 40 éven át orosz fűtőanyagot használt.

Az ezredfordulótól működő Temelín szintén orosz fűtőrudakat használ, de kipróbálta már a Westinghouse nukleáris fűtőanyagát is.

A CEZ menedzsmentje az orosz-ukrán háború kitörése után döntött úgy, hogy biztonsági okokból az orosz fűtőrudat amerikaiakra cseréli mindkét atomerőműben. A cégek közötti szerződés pénzügyi részleteit a CEZ nem hozta nyilvánosságra.

A közlés szerint a Westinghouse a francia Framatome céggel együtt fogja 2024-től szállítani a nukleáris fűtőrudakat Csehországba. A CEZ nukleárisfűtőrúd-tartaléka mintegy három évre elegendő. A tartaléknak ezt a szintjét a CEZ a jövőben is fenn akarja tartani.

"A fűtőrudak szállításának bebiztosítása nyugati cégek által jelentős lépés nemcsak Dukovany és Temelín, hanem az egész cseh energiaipar számára. Jelentősen megnőtt ezzel Csehország energiabiztonsága" - mondta Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója. A Westinghouse a nukleáris fűtőrudakat svédországi leányvállalatával gyártatja majd.

A cseh kormány a két atomerőmű kapacitásának bővítését tervezi.

A Westinghouse már jelezte, hogy érdeklődik a projekt iránt, és részt vesz a pályázaton. Az amerikaiak mellett a francia EDF és a dél-koreai KHNP csoport nyújtott be pályázatot, ezeket jelenleg a CEZ szakértői tanulmányozzák.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×