eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ukrán katonák és a kiképzésüket irányító brit tisztek tisztelegnek az áldozatok előtt az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a délkelet-angliai Lydd katonai támaszponton 2023. február 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Gareth Fuller

Az Egyesült Államok szövetségeseivel szankcionálná Kínát, ha fegyvert szállítana Moszkvának

Amerikai illetékesek már többször megvádolták Pekinget, hogy fegyverszállításokkal akarja segíteni Moszkvát..

Négy amerikai tisztségviselő és más források szerint közeli szövetségeseivel is konzultál a Kínával szembeni szankciók bevezetésének lehetőségéről Washington, ha Peking katonai támogatást nyújt Oroszországnak az ukrajnai háborúban – írta bizalmas forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A konzultációk, amelyek még csak előzetes szakaszban vannak, arra irányulnak, hogy számos ország – különösen a G7-ek – támogatását megszerezve hangolják össze az esetleges büntető lépéseket. Egyelőre nem világos, hogy Washington milyen konkrét szankciókat fog javasolni.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma, a szankciók bevezetésének egyik vezető szerve nem kívánt nyilatkozni.

Washington és szövetségesei az elmúlt hetekben azt állították, hogy Kína fegyverek szállítását fontolgatja Oroszországnak,

amit Peking tagad. Joe Biden amerikai elnök tanácsadói eddig nem szolgáltak nyilvános bizonyítékokkal. Az amerikaiak, például Antony Blinken külügyminiszter és Vang Ji vezető kínai diplomata találkozóján közvetlenül is figyelmeztették Kínát.

A Reuters forrásai szerint a Biden-kormányzat az Oroszországnak nyújtott kínai támogatás ellensúlyozására informálisan felvette a kapcsolatokat a szövetséges országokkal "személyzeti és diplomáciai szinten, beleértve a pénzügyminisztériumot is". Elmondásuk szerint a tisztviselők a Peking elleni lehetséges fellépést készítik elő olyan országok magjával, amelyek a leginkább támogatták az Oroszország ellen az ukrajnai invázió után bevezetett szankciókat.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a konzultációkról azt mondta, Oroszország háborúja megnehezítette Kína dolgát Európában és máshol.

Egy Washington által megkérdezett ország tisztviselője pedig azt mondta, csak

kevés hírszerzési információt láttak, amely alátámasztja az amerikai állításokat az állítólagos kínai fegyverszállításokról.

Egy amerikai illetékes viszont azt mondta, részletes hírszerzési beszámolót adnak a szövetségeseknek.

Kína szerepe az orosz-ukrán háborúban várhatóan téma lesz, Joe Biden és Olaf Scholz német kancellár pénteki, Fehér Házi találkozóján. A héten Újdelhiben is tárgyal erről több tucat ország, köztük Oroszország, Kína és az Egyesült Államok külügyminisztere.

Mint korábban az Infostarton írtuk, múlt héten Kína egy 12 pontból álló, átfogó tűzszünetre felszólító dokumentumot adott ki, amelyet azonban a Nyugat szkeptikusan fogadott.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×