eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára (j) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a KKP  20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hao

Kína kiáll az atomfegyverek ellen

Tizenkét ponttal állt elő a Föld legnépesebb országa. Washington azonnal reagált.

A kínai kormány a párbeszéd folytatására és a nukleáris fegyverek bevetésének teljes tilalmára szólította fel Oroszországot és Ukrajnát a pénteken, az ukrajnai háború kirobbanásának első évfordulóján közzétett, 12 pontból álló dokumentumban.

"Minden országnak támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy együttműködve a lehető leghamarabb folytassák a közvetlen párbeszédet a békés megoldás érdekében" - fogalmazott a kínai külügyminisztérium közleménye.

A Kína álláspontja az ukrajnai válság politikai rendezésével kapcsolatban című dokumentumot péntek reggel tették közzé a kínai külügyi tárca honlapján, Ukrajna orosz megszállásának 2022. február 24-i megindítása első évfordulóján.

Kína hetek óta igyekszik közvetítői szerepet játszani az orosz-ukrán konfliktusban, és napok óta ígéri, hogy nyilvánosságra hozza hivatalos álláspontját a háború politikai megoldásával kapcsolatban.

A pénteken közzétett dokumentumban Peking teljesen egyértelműen az atomfegyverek mindennemű alkalmazása ellen foglalt állást.

Kína arra is felszólította a háborús feleket, hogy kerüljék a polgári lakosság elleni támadásokat.

"A konfliktusban részt vevő feleknek szigorúan be kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot: kerülniük kell a polgári lakosság és a lakóépületek megtámadását" - hangsúlyozta a kínai külügyminisztérium.

Amerikai válasz

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója a CNN hírtelevízión röviden úgy reagált a kínai bejelentésre, hogy a dokumentum "meg is állhatott volna az első pontnál: valamennyi ország szuverenitását tiszteletben kell tartani".

Kína már kedden bejelentette, hogy "mélységesen aggódik az eszkalálódó" ukrajnai háború miatt, amely "könnyen kikerülhet a résztvevő felek irányítása alól".

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×