eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrainian prisoners of war (POWs) smile after a swap, amid Russias attack on Ukraine, in Chernihiv region, Ukraine, in this handout picture released September 22, 2022. Press Service of the State Security Service of Ukraine/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. DO NOT OBSCURE LOGO.      TPX IMAGES OF THE DAY
Nyitókép: Press Service of the State Security Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Fontos emberek az orosz–ukrán fogolycserében

Hazaérkezett Nagy-Britanniába az a két brit állampolgár, akit Kelet-Ukrajnában halálra ítéltek, mert a helyi alakulatok soraiban harcoltak az orosz inváziós erőkkel szemben. A szaúdi közvetítéssel létrejött orosz–ukrán fogolycserében más, fontos személyiségeket is elengedtek.

Shaun Pinner, az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban „zsoldosként” halálra ítélt – de állítása szerint hivatalosan az ukrán hadseregben szolgáló – britről máris megjelent egy fotó családja körében. Ő az egyik legismertebb brit, aki egy szaúdi közvetítéssel létrejött fogolycserében visszanyerte a szabadságát. A másik Aiden Aslin, aki az ukrán tengerészgyalogság tagjaként harcolt az Azovsztal mariupoli fémmű védői között.

A két férfit egy Ukrajnában élő marokkói diákkal együtt (ő szintén szabadult) ítélték halálra.

Az igazán „nagy hal” azonban a szélsőséges múltú, de az Azovsztal védelme miatt hősként ünnepelt ukrán Azov hadosztály öt parancsnoka. Rajtuk kívül még 210 ukránt engedtek szabadon az oroszok, köztük azt a katonát is, aki a fémműben készült fotói nyomán nemzetközi díjat nyert és a legendás mentőst, Jekatyerina Poliszcsukot. A szabadságukat visszanyertek közül 108 volt Azov-harcos, a többi határőr, tengerészgyalogos, a titkosszolgálat tagja és vámos.

Az ukránok által elengedett egyetlen ismert „VIP” Viktor Medvedcsuk,

a betiltott és oroszbarátnak nevezett ellenzéki Ukrán Választás nevű párt vezetője. A háború elején házi őrizetben volt, majd ukrán katonai egyenruhába öltözve próbált elmenekülni, de elfogták és hazaárulással vádolták. Medvedcsuk egyik lányának Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint rajta kívül olyan oroszokat engedtek el, akik „semmit sem értek Ukrajnának”. Volodimir Zelenszkij elnök pedig azt mondta: Medvedcsukot egyetlen azovosra is ki lehetett volna cserélni. Az, hogy jóval többet kaptak vissza, ok arra, hogy „az egész ország megigyon egy pohárral”.

Az orosz média szerint orosz pilótákat is elengedtek az ukránok. Azt, hogy miért mentek bele a számok alapján egyenlőtlennek tűnő fogolycserébe, Moszkvában nem siettek kommentálni, de úgy tűnik Medvedcsuk különösen fontos volt a számukra.

A szaúdiak mellett Törökország is részt vett a fogolycsere előkészítésében, amit az Al Dzsazíra „intenzív alkudozásként írt le”. Zelenszkij külön köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnöknek.

Az alku keveset emlegetett eleme, hogy

az ukránok beleegyeztek: az Azov-parancsnokok a háború végéig török területen maradnak.

A fogolycserében rajtuk kívül még öt britet, két amerikai, egy horvát és egy svéd állampolgárt is szabadon engedtek. A volt foglyok először Szaúd-Arábiában landoltak, és a helyi hatóságok azt mondták, hogy elősegítik biztonságos hazatérésüket az országukba.

A két amerikai önkéntest – az oroszok szerint zsoldosokat –, a 39 éves Alexander Drueke-t és a 27 éves Andy Huynh-t júniusban fogták el Kelet-Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×