eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonai vezetőkkel tárgyal az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 14-én. A város nyolc hónapos megszállása november 11-én ért véget, amikor az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

Oroszbarát képviselőket fosztottak meg állampolgárságuktól Ukrajnában

Az ukrán elnök közlése szerint az alkotmánnyal összhangban, az ukrán biztonsági szolgálat és az állami migrációs szolgálat információi alapján intézkedtek.

Volodimir Zelenszkij megfosztott ukrán állampolgárságától négy, feltehetően jelenleg Oroszországban tartózkodó, és a gyanú szerint orosz állampolgárságot is felvett ukrán parlamenti képviselőt.

„Ha a nép egyes képviselői úgy döntenek, hogy nem az ukrán embereket, hanem az Ukrajnába jött gyilkosokat szolgálják, akkor mi ennek megfelelő lépéseket teszünk” – jelentette ki Zelenszkij kedd esti videoüzenetében. Hozzátette: az alkotmánnyal összhangban, az ukrán biztonsági szolgálat és az állami migrációs szolgálat információi alapján intézkedtek az ügyben.

A négy érintett egyike, az Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsuk oligarcha és politikus szeptemberben érkezett Oroszországba fogolycsere keretében. Medvedcsukot, az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselőjét és egyik vezetőjét hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával vádolták meg a hatóságok, majd tavaly májusban pere kezdetéig házi őrizetbe helyezték. Előzőleg, az Ukrajna elleni orosz háború februári kezdete után, Medvedcsuk elhagyta azt a lakását, amelyben tartózkodnia kellett volna, és 48 napi bujkálás után ukrán katonai egyenruhába öltözve próbált külföldre szökni, ekkor tartóztatták le április közepén. Zelenszkij már akkor azt mondta, hogy javasolja ukrán hadifoglyokra kicserélni őt.

A további három, feltehetően szintén Oroszországban tartózkodó és orosz állampolgársággal rendelkező egykori parlamenti képviselő, Andrij Derkacs, Tarasz Kozak, Renat Kuzmin is Medvedcsuk betiltott pártjában politizált.

A politikailag nemkívánatos személyek kiutasítását alkalmazta Zelenszkij hivatali elődje, Petro Porosenko is.

Bár Ukrajna alkotmánya tiltja az ukrán állampolgárság visszavonását, a törvényekben nincs szó kettős állampolgárságról, vagyis aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszítheti az ukránt. Az állampolgárság elvesztése a parlamenti mandátum visszavonását is maga után vonhatja.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×