eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
LONDON, ENGLAND - AUGUST 17: A car negotiates a flooded section of road, as torrential rain and thunderstorms hit the country on August 17, 2022 in London, England. After the UK experienced a second summer heatwave, storms are expected starting in the north of the country from Monday moving to the whole country by Wednesday, with flood alerts issued by the Met Office. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Hiába volt masszív vihar Londonban, nem ússzák meg a locsolási tilalmat

Anglia több része példátlan szárazságot él át ezen a nyáron és a víztározók annyira kimerültek, hogy a szolgáltatók a fogyasztás visszafogására akarják rábírni ügyfeleiket.

Szerdán egy váratlanul jött vihar miatt víz alá került Londonban a Victoria pályaudvar. A heves esőzés heteken át tartó rekordhőséget és szárazságot követett. A statisztika szerint 1885 óta nem voltak ilyen forró napok a szigetországban, miközben a Temze-medencében vészesen lecsökkent a víztározók szintje. Az e heti heves viharok előtt mindössze pár nappal nyilvánította a brit környezetvédelmi ügynökség hivatalosan aszály sújtotta körzetté Dél- és Közép-Anglia több térségét.

Bár a viharok ismeretében furcsának tűnhet, a Délkelet-Angliát ellátó vízszolgáltató, a Thames Water közölte, hogy jövő szerdától locsolási tilalmat vezetnek be Londonban, Oxfordban és még néhány délkelet angliai városban. Mindezt azért, mert a heves, de rövid zivatarok nem kompenzálják a szárazságot és nem töltik fel a víztározókat.

„Jelentős és sokáig tartó esőkre, nem rövid viharokra van szükség”

– közölte a brit Meteorológiai Hivatal.

„A következő hónapokra prognosztizált szórványos esők miatt életbe kell léptetnünk aszálytervünk következő lépcsőjét” – közölte a Thames Water a nyilatkozatában. Minden mostani lépésük azt célozza, hogy megóvják a jövő nyárra a készleteket és a környezetet – tették hozzá.

Angliában egy sor más vízszolgáltató is hasonló tilalmakat rendelt el. Ezek lényege, hogy

az emberek nem locsolhatják a kertjeiket, telkeiket, nem tölthetik fel a medencéket és nem moshatnak autót vagy ablakot.

A locsolási tilalom nem vonatkozik a vállalkozásokra, bár a Thames Water őket is önmérsékletre szólította fel.

Fogyasztók és aktivisták közben azzal vádolják a vízszolgáltatókat, hogy nem készültek az aszályra: víztározókat adtak el és nem tudják megoldani az elavult vezetékrendszerből elszivárgó víz problémáját. A Thames Water ezt úgy próbálja orvosolni, hogy emberei hetente 1100 szivárgást és csőtörést próbálnak elhárítani. Ahogy korábban is, ez a cég is először „figyelmezteti” a kérését megszegő ügyfeleket, de ismételt esetben büntetőjogi felelősségre vonásukat kezdeményezheti a bíróságon.

A britek nincsenek egyedül az aszályproblémával. Július közepén az Európai Bizottság kutatóközpontja jelentést adott ki az európai szárazságról. Eszerint súlyos aszály érint több európai régiót az év eleje óta, ami egyre csak terjed és súlyosbodik. A szárazság oka az elhúzódó csapadékhiány és a május–júniusi hőhullámok – tették hozzá a szerzők.

A Rajnában például olyan alacsony a vízállás, hogy az akadályozza a vízi szállítást, ami kihat a mezőgazdaságra és az iparra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×