INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

sajó

szennyezés

folyó

szlovák

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.

Sajó-katasztrófa - Meghallotta végül Pozsony a sok jajszót

Három hónappal ezelőtt kezdődött az élővilág teljes kipusztulása az érintett szakaszon, de a mentési munkákat a szlovák fél csak most kezdi.

„Pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében” – tájékoztatott Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter. A Sajót február közepén színezte vörösre a szlovákiai alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, a víz elszíneződését itt is észlelték.

Közel három hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Szlovákiában az állami szervek is elkezdjenek foglalkozni a Sajó-katasztrófával, amelyre a Szövetség már a kezdetektől figyelmeztette a közvéleményt. A párt képviselői két és fél hónapja hívták fel a figyelmet az ökológiai katasztrófa veszélyeire. A szennyezett Sajóról elsőként Orosz Örs tájékoztatta a nyilvánosságot, aki május 6-án a környezetvédelmi minisztérium pozsonyi épülete előtt egy köbméter szennyezett folyóvizet is kiöntött, hogy felhívja a figyelmet a vízszennyezésre.

„Ez a túlfolyás ebben az évben február 24-én következett be, és ennek tudható be, hogy a folyóban megnőtt az

arzén-, a mangán-, az antimon-, a cink- és a vastartalom”

– mondta Orosz Örs.

A folyó élővilága szinte teljesen elpusztult, a folyami rákok kihaltak, és halakat sem találni már a vörös színű folyóvízben. A Szövetség egy hete nyílt levélben fordult a szlovák környezetvédelmi és a gazdasági miniszterhez, a múlt hét végén pedig petíciót indított Kelet-Szlovákia egyik legnagyobb folyójának megmentéséért.

„Napokon belül több mint hatezer ember írta alá a petíciót, de tízezer kell ahhoz, hogy kormányszinten foglalkozzanak ezzel a kérdéssel” – fejtette ki Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Az illetékesek sokáig azt sem tudták eldönteni, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a Sajó ügye.

Mivel a folyó szennyezése két kerületet is érint, a Kassait és a Besztercebányait, a jogszabályok szerint a kormánynak kell kihirdetnie a rendkívüli helyzetet, közölte a szlovák belügyminisztérium, hozzátéve, hogy erről a környezetvédelmi tárca is tud. A környezetvédelmi tárca viszont a Kassai Járási Hivatalt szólította fel a rendkívüli helyzet kihirdetésére, mivel ez megkönnyítené és felgyorsítaná a gazdasági minisztérium és a bányamentő szolgálat munkáját. A Vasércbánya állami vállalat időközben pályázatot írt ki a felszín alatti vizek elterelésére a Sajót szennyező alsósajói bányában. A vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt, és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

Úgy tűnik, mára már Pozsonyban is meghallották, hogy nagy a baj, és az állam pénteken megkezdi az ökológiai katasztrófa felszámolását.

A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet,

ami különféle anyagokat mos ki a járatokból, és ezekkel szennyezi a Sajót. Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter pedig megígérte, hogy a részletekről tájékoztatja magyar kollégáját, Nagy István agrárminisztert is.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018