eur:
393.09
usd:
367.15
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Pozsony, 2018. március 14.Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

A Smer kezdeményezi a belügyminiszter leváltását, válaszul a Ficóék elleni eljárásra

Bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának vádjával eljárást indított Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök és belügyminisztere, Robert Kaliňák ellen. Utóbbit őrizetbe vette a rendőrség. Mivel Fico parlamenti képviselő, esetleges őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása szükséges. Az exkormányfő politikai bosszúnak tartja az ellene indított eljárást. Sajtóértesülések szerint adótitok veszélyeztetésének bűncselekményével is gyanúsítják őket.

Robert Kaliňák, Robert Fico egykori belügyminisztere, szerdán reggel épp a fiaival horgászott, amikor megjelentek nála a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA nyomozói, hogy letartóztassák. Közölték vele, hogy bűnszövetkezet létrehozása és támogatása mellett hivatali jogkörrel történő visszaélés miatt eljárást indítottak ellene, és még másik három személy ellen, köztük Robert Ficóval, Szlovákia háromszoros miniszterelnökével. Majd őrizetbe vették Kaliňákot, és családja köréből a rendőr-főkapitányságra szállították.

A történtekről elsőként a Denník N napilap hírportálja tájékoztatott. Ott azt írták, mindkét politikust adótitok veszélyeztetésével is gyanúsítják. Kaliňákon kívül Marek Para ügyvédet is letartóztatták, aki Ficóékkal egyeztette, hogy kinek mit kell mondania a kihallgatáson.

Robert Fico ellenben továbbra is szabadlábon van, mivel védi őt a mentelmi joga. Letartóztatásához a parlament engedélye szükséges, míg Kaliňák már nem ül a törvényhozás padsoraiban. A Robert Fico kiadásáról döntő mandátumvizsgáló bizottságban a kormánykoalíciónak többsége van, elnöke szerint a parlament egyelőre nem kapott ilyen kérelmet. Robert Fico, aki a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, a Smernek az elnöke, az eljárás megindítására reagálva sajtótájékoztatón azt mondta, politikai indíttatású bosszúról van szó, melynek célja a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítése.

Úgy vélekedett, hogy a mostani eset már a negyedik, amikor a NAKA politikai indíttatásból eljárást indított ellene. „Már nem tudják, mihez kezdhetnének velünk, mert a pártbéli kollégáimmal együtt napi szinten rámutatunk a kormány és az államfő tehetetlenségére. Arra, hogyan adták el Szlovákiát az Egyesült Államoknak, hogy mennyire nem foglalkoznak az emberek problémáival, hogy miként befolyásolják a büntetésvégrehajtás működését, és hogy kiiktatják az ellenzéket” – állította Robert Fico, és hozzátette, azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején hangosan beszélt a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az OĽaNO elnökének, Igor Matovičnak és Andrej Kiska volt államfőnek az adócsalásairól.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök tiszteletben tartja a bűnüldöző szervek eljárását. Szerinte nem helyénvaló az ilyen eljárások politikai jellegű kommentálása. Eduard Heger kormányfő szerint a bűnüldöző szervek önálló döntése, hogy meggyanúsították Robert Kaliňákot és Robert Ficót. Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO párt vezetője pedig úgy fogalmazott: „maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket”.

Juraj Blanár, a parlament és a Smer alelnöke a párt vezetősége és a frakció nevében kijelentette: teljes mértékben támogatják Ficót és Kaliňákot. Egyúttal jelezte, hogy rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek Roman Mikulec belügyminiszter leváltása céljából, mert – mint fogalmazott – Mikulec miniszternek mindenről tudnia kellett, ő irányította az egészet. Szlovákiában korábban még soha nem vettek őrizetbe ilyen magas beosztású politikusokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×