eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák a Szent Margit Kórház tornatermében berendezett oltóponton 2021. november 22-én. Az ezen a napon kezdődő oltási akcióhéten regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is. Nagy az érdeklődés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Már a végjátékot látja a járványban a WHO-vezető

Európa Covid-fegyverszünetet él át, amely elvezethet a pandémia végéhez – erről beszélt az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója.

Biztató hírrel szolgált Hans Kluge, a WHO európai igazgatója, aki azt mondta: két évvel a járvány kitörése után Európában hamarosan "hosszú nyugalmi időszak" következhet be a magas átoltottság, az enyhébb omikron változat és amiatt, hogy a tél végének közeledtével a meleg időben rosszabbul terjed a vírus.

"Ezt a magasabb védettségű időszakot tűzszünetnek kell tekinteni, amely tartós békét hozhat számunkra. Egy valószínűsíthető végjátékról van szó" - mondta újságíróknak Koppenhágában Kluge.

A tél végével és a tavasz beköszöntével, amikor a vírus fertőzési potenciálja csökken, „eljöhet egy hosszú nyugalmi időszak és a népesség magas védettségi szintje visszatarthatja a fertőzések felpörgését" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy szerinte

Európa jobban képes lenne elhárítani egy újabb fertőzési hullámot, "még akkor is, ha az omikronnál virulensebb törzs" kezdene terjedni.

"Úgy vélem, hogy lehetséges reagálni az új változatokra, amelyek elkerülhetetlenül fel fognak bukkanni - anélkül, hogy újra olyan zavaró intézkedéseket kellene bevezetnünk, amelyekre korábban szükségünk volt" - mondta Kluge.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az optimista forgatókönyv csak akkor valósulna meg, ha az országok folytatnák az oltási kampányokat, és fokoznák a szűrést az új változatok felderítése érdekében. Továbbá, az is kell ehhez, hogy „drasztikusan és kompromisszumok nélkül növeljék az egyes országok között vakcinák megosztását.

Mindenkinek hozzáférhetővé kell tenni az oltóanyagot Európában és annak határain túl is.

Kutatók többször figyelmeztettek, hogy ha a világ lakosságának többségét nem oltják be, akkor a Covid-19 a fertőzési lehetőséget arra fogja kihasználni, hogy mutálódjon, és még fertőzőbbé váljon.

Európában több ország, köztük Nagy-Britannia és Dánia törölte szinte az összes korlátozást, azzal érvelve, hogy lecsengett az omikron-hullám. Spanyolországban azon gondolkodnak, hogy a szezonális influenzához hasonló endémiának minősítsék a betegséget.

A WHO-illetékes emellett sürgette az egészségügyi hatóságokat, hogy védjék meg a veszélyeztetett csoportokat, és népszerűsítsék az egyéni felelősségvállalást.

A gyorsabban fertőző omikron elterjedésével a fertőzések megugrottak a WHO európai régiójában, amely 53 országot foglal magában. Ide sorolnak néhány közép-ázsiai országot is.

A WHO szerint a múlt héten mintegy 12 millió új megbetegedést regisztráltak a térségben, ami a legmagasabb szint a pandémia kezdete óta, viszont az omikron miatt nem ugrott meg jelentősen a kórházi kezelések száma.

Közben Genfben, a WHO központjában Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató azt mondta: az egész világ esetében még nem igaz, hogy elmúlt volna a pandémia, és a túlzott lazítás ellen érvelt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×