INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

pozsony

idegenforgalom

szlovákia

koronavírus

Szent Szalvátor jezsuita templom az Óvárosháza (b) Pozsonyban, a Fő téren 2019. november 1-jén.

Így próbálja menteni az idegenforgalmat a pozsonyi kormány

A szlovák kormány a tavalyi 100 millió eurós támogatás után újabb 120 millió eurót hagyott jóvá az idegenforgalom támogatására. A kompenzációt már régóta hiányolták a szlovákiai önkormányzatok és az idegenforgalmi szövetségek.

A szlovák kormány a tavalyi 100 millió eurós támogatás után újabb 120 millió eurót hagyott jóvá az idegenforgalom támogatására. A kompenzációt már régóta hiányolták a szlovákiai önkormányzatok és az idegenforgalmi szövetségek.

A támogatás elsősorban a

gasztroszektort

érinti. 2020 áprilisa és októbere között 100 millió eurót fordított a kormány az éttermek, szállodák és idegenforgalmi szervezetek támogatására.

Andrej Doležal közlekedési- és építésügyi miniszter kijelentette, szükség volt a támogatás emelésére, mivel a korábbi összeg kevés volt a hatalmas bevételkiesés kompenzálására.

„Újabb felhívást nem tettünk közzé, mivel nem volt rá anyagi fedezetünk. A 120 millió eurós keretnek köszönhetően már a közeli napokban közzétesszük a felhívást, amely a 2020 novemberétől 2021 márciusáig terjedő időszakot érinti majd” – tájékoztatott a miniszter.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása szerint az idegenforgalom működése több önkormányzat számára létfontosságú. Michal Kaliňák, a társulás szóvivője rámutatott, hogy több város kasszája teljesen kiürült a koronavírus-járvány miatt. Mint mondta, egy vidéki turizmusra épülő országban fontos az idegenforgalom potenciálja, amelyet be kell indítani. Ha

Szlovákiából hosszabb-rövidebb időn belül eltávoznak a gépkocsigyártók, szükség van egy másik tervre, hogy fellendüljön az ország.

Igor Matovič volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter elmondta, hogy

  • ha valakinek 13 hónapon át tavaly áprilistól idén májusig zárva volt az étterme, és
  • semmilyen tevékenységet nem folytatott,

az most segítségként a teljes forgalmának 10 százalékát kapja meg. Eduard Heger miniszterelnök elmondta, hogy a kabinet csak az állami költségvetés lehetőségei szerint nyújthat támogatást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

120 milliós injekciót kap a szlovák idegenforgalom
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018