eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Brüsszel, 2018. július 12.Angela Merkel német kancellár (j) és Minister Ursula von der Leyen német védelmi miniszter sajtóértekezletre érkezik a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének második napján, 2018. július 12-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

A britek nem tudnak éket verni az uniós tagállamok közé

Közvetlenül az EU-tagállamok vezetőinél lobbizik Boris Johnson miniszterelnök, hogy elkerülje London és a blokk potenciális „vakcinaháborúját”. A Brüsszel által kilátásba helyezett exportstop a brit oltási program lefékeződésével fenyeget.

Repkednek a fenyegetések a La Manche-csatorna felett. Az EU oltási programja jóval lemaradt a briteké mögött, és Brüsszel most felvetette: megtiltja egy holland gyárban előállított – és amúgy a kontinensen bizalmatlanul szemlélt – AstraZeneca-vakcinaszállítmány nagy-britanniai exportját.

Mindez jelentősen visszavetheti a brit oltási programot, amely az utóbbi napokban igencsak felpörgött: csak szombaton 844 ezer embert oltottak be a szigetországban.

Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök egy német lapinterjúban azt mondta: „Letilthatjuk az exportot. Ez az üzenet az AstraZenecának: teljesítsék az Európával kötött szerződést, mielőtt más országoknak kezdenének szállítani”. Brüsszel egyik érve ez: Európa az elmúlt hat hétben 10 millió vakcina-adagot exportált a briteknek, míg ők visszafelé egyet sem.

Az elmérgesedett vitában a brit kormány azt állítja: a brit-svéd gyártóval kötött szerződése alapján őt illeti meg az elsőbbség, ezért az AstraZeneca-szérumot előállító európai és brit gyáraknak is először a szigetországot kell ellátniuk.

Brüsszel szerint viszont az AstraZenecának előbb teljesítenie kell vállalását 400 millió dózis leszállításáról, úgy, hogy brit és európai gyárai termékeit először az EU-nak kell megkapnia.

A 27 tagállam a csütörtöki uniós csúcson dönt a potenciális exporttilalomról.

Brit illetékesek vasárnap elmondták: Boris Johnson kormányfő azt tervezte, hogy hétfőn beszél Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral.

Egy uniós illetékes erre közölte: nem fog működni a britek próbálkozása, hogy éket verjenek a tagállamok közé. Hollandia és Belgium – két gyártó állam – viszont kompromisszumot akar, mert aggódik, hogy a vakcinaháború megakasztja a nemzetközi szállítási láncokat.

Pár napja már felmerült, hogy a britek visszatarthatják egy másik szérum, a Pfizer/BioNTech vakcina gyártásához szükséges, Yorkshire-ben előállított lipid molekulákat – így azok nem jutnának el a belgiumi gyárakba.

A Pfizer figyelmeztette is az Európai Bizottságot a lehetőségre.

„Kilók és kilók és kilók ebből a cuccból” – fogalmazott Sierk Pöttering, a Pfizer-vakcinát kidolgozó német BioNTech cég üzemeltetési igazgatója. „Bármely exportkorlátozás veszélybe sodorná a szállításokat” – mondta, és erre vezető német politikusokat, köztük Merkel kancellárt is figyelmeztette egy közelmúltbeli konferenciahíváson – írta a Telegraph.

Egy, a britekkel „hagyományosan szimpatizáló”, de meg nem nevezett tagállam diplomatája közben azt mondta a brit lapnak: itt a lehetőség Boris Johnson számára, hogy

kompromisszumkészséget mutatva, „Európa megmentőjének állítsa be magát” sikeres oltási programja miatt.

Johnson számára ütőkártyát jelenthet egy több tízezer fős amerikai klinikai kísérlet eredménye, amely kizárta, hogy az AstraZeneca-szérum véralvadást okoz és a korábbiaknál is hatékonyabbnak találta a vakcinát a koronavírussal szemben.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×