eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. Jonhson bejelentette, hogy háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában. A legszigorúbb készenléti szintet olyan országrészekben rendelik el, amelyekben a leggyorsabb a járvány terjedési üteme, és ahol az állami egészségügyi szolgálat (NHS) emiatt elviselhetetlen nyomás alá kerülhet.
Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. MTI/Reuters/AP/Toby Melville

Nem jön AstraZeneca oltás? Boris Johnson akkor is nyit

Nem hatnak ki az angliai karanténenyhítési tervre az AstraZeneca vakcina körüli ellátási gondok – üzente Boris Johnson miniszterelnök. A héten kiderült, hogy hirtelen lelassult az eddig gőzerővel folyó brit oltási program, mert kevesebb szérum érkezik Indiából.

Az AstraZeneca vakcinát övező aggályok és az indiai gyártónál felmerült kapacitásbeli gondok miatt a britek nem tudják majd áprilisban megkezdeni a 40 év feletti lakosok beoltását.

A brit védőoltási program eddig gőzerővel haladt, sőt előrébb tartott, mint amit az eredeti menetrend felvázolt. Ám az AstraZeneca-szérum körüli európai aggályok nyomán 1,7 millió dózist újra kellett tesztelni, emellett pedig az Indiai Szérum Intézet (a brit-svéd vakcina egyik legnagyobb gyártója) nem tudja időben leszállítani a korábban beígért mennyiséget – ismerte el Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a héten a parlamentben.

Közben az Európai Unióval kipattant ellátási vitában korábban felmerült, hogy az AstraZeneca az indiai gyárban előállított szérumokat irányíthat át az EU-ba, hogy eleget tegyen szerződéses szállítási kötelezettségének... Most mindenesetre úgy tűnik, a brit igényeket sem tudja teljesen fedezni az indiai gyár.

Boris Johnson miniszterelnök viszont azt mondta: a gondok ellenére tartják az angliai karantén feloldásáról kihirdetett tervet.

„Továbbra is

akadály nélkül haladunk a szabadság felé vezető úton.

A tervek szerint vesszük vissza azokat a dolgokat, amiket szeretünk, látogathatjuk majd családjainkat és barátainkat, térhetünk vissza a pubokba, sportközpontokba és persze a boltjainkba” – mondta Johnson egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az AstraZeneca-dózisokat azután tesztelték újra, hogy több tucat véralvadásos eset merült fel Európában a szérummal beoltottak körében. Ausztriában, Spanyolországban és Norvégiában egy-egy ember meg is halt az oltás után.

Csütörtökön azonban az Európai Gyógyszerügynökség a lefolytatott vizsgálat után közölte: az AstraZeneca vakcinának nincs köze a véralvadási kockázathoz, a szérum „biztonságos és hatékony”. Ennek nyomán több európai ország bejelentette, hogy újra elkezdik beadni a lakosságnak az oltóanyagot.

De visszatérve a brit oltási program hirtelen bukkanójához, Johnson miniszterelnök azzal próbálta magyarázni a helyzetet, hogy

„elkerülhetetlenek a fennakadások az ilyen méretű oltási kampányok során”.

Lehet, hogy áprilisban kevesebb lesz a hozzáférhető vakcina, de még mindig több, mint februárban volt – tette hozzá. Azt is megerősítette, hogy az 50 év felettiek első dózissal történő beoltása a korábbi menetrend szerint április közepére befejeződik, július végére pedig az összes felnőtt brit lakos megkapja a koronavírus-vakcina első dózisát.

Az angliai menetrend szerint

április 12-én nyithatnak a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek, valamint a pubok és éttermek kerthelyiségei.

A zárt terű szórakozóhelyek és vendéglátó egységek legkorábban május 17-én nyithatnak ki és a tervek szerint június 21-re feloldják a legtöbb távolságtartási szabályt Angliában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×