eur:
394.95
usd:
363.23
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. Jonhson bejelentette, hogy háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában. A legszigorúbb készenléti szintet olyan országrészekben rendelik el, amelyekben a leggyorsabb a járvány terjedési üteme, és ahol az állami egészségügyi szolgálat (NHS) emiatt elviselhetetlen nyomás alá kerülhet.
Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. MTI/Reuters/AP/Toby Melville

Nem jön AstraZeneca oltás? Boris Johnson akkor is nyit

Nem hatnak ki az angliai karanténenyhítési tervre az AstraZeneca vakcina körüli ellátási gondok – üzente Boris Johnson miniszterelnök. A héten kiderült, hogy hirtelen lelassult az eddig gőzerővel folyó brit oltási program, mert kevesebb szérum érkezik Indiából.

Az AstraZeneca vakcinát övező aggályok és az indiai gyártónál felmerült kapacitásbeli gondok miatt a britek nem tudják majd áprilisban megkezdeni a 40 év feletti lakosok beoltását.

A brit védőoltási program eddig gőzerővel haladt, sőt előrébb tartott, mint amit az eredeti menetrend felvázolt. Ám az AstraZeneca-szérum körüli európai aggályok nyomán 1,7 millió dózist újra kellett tesztelni, emellett pedig az Indiai Szérum Intézet (a brit-svéd vakcina egyik legnagyobb gyártója) nem tudja időben leszállítani a korábban beígért mennyiséget – ismerte el Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a héten a parlamentben.

Közben az Európai Unióval kipattant ellátási vitában korábban felmerült, hogy az AstraZeneca az indiai gyárban előállított szérumokat irányíthat át az EU-ba, hogy eleget tegyen szerződéses szállítási kötelezettségének... Most mindenesetre úgy tűnik, a brit igényeket sem tudja teljesen fedezni az indiai gyár.

Boris Johnson miniszterelnök viszont azt mondta: a gondok ellenére tartják az angliai karantén feloldásáról kihirdetett tervet.

„Továbbra is

akadály nélkül haladunk a szabadság felé vezető úton.

A tervek szerint vesszük vissza azokat a dolgokat, amiket szeretünk, látogathatjuk majd családjainkat és barátainkat, térhetünk vissza a pubokba, sportközpontokba és persze a boltjainkba” – mondta Johnson egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az AstraZeneca-dózisokat azután tesztelték újra, hogy több tucat véralvadásos eset merült fel Európában a szérummal beoltottak körében. Ausztriában, Spanyolországban és Norvégiában egy-egy ember meg is halt az oltás után.

Csütörtökön azonban az Európai Gyógyszerügynökség a lefolytatott vizsgálat után közölte: az AstraZeneca vakcinának nincs köze a véralvadási kockázathoz, a szérum „biztonságos és hatékony”. Ennek nyomán több európai ország bejelentette, hogy újra elkezdik beadni a lakosságnak az oltóanyagot.

De visszatérve a brit oltási program hirtelen bukkanójához, Johnson miniszterelnök azzal próbálta magyarázni a helyzetet, hogy

„elkerülhetetlenek a fennakadások az ilyen méretű oltási kampányok során”.

Lehet, hogy áprilisban kevesebb lesz a hozzáférhető vakcina, de még mindig több, mint februárban volt – tette hozzá. Azt is megerősítette, hogy az 50 év felettiek első dózissal történő beoltása a korábbi menetrend szerint április közepére befejeződik, július végére pedig az összes felnőtt brit lakos megkapja a koronavírus-vakcina első dózisát.

Az angliai menetrend szerint

április 12-én nyithatnak a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek, valamint a pubok és éttermek kerthelyiségei.

A zárt terű szórakozóhelyek és vendéglátó egységek legkorábban május 17-én nyithatnak ki és a tervek szerint június 21-re feloldják a legtöbb távolságtartási szabályt Angliában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×