eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszk kötelező viselésére felszólító tábla a brémai városháza épülete előtt 2021. január 19-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején. A német kormány az eddigieknél gyorsabban terjedő új vírusváltozatok miatt a 2020. december 16-án elrendelt szigorú korlátozások legalább február közepéig tartó meghosszabbítását tervezi.
Nyitókép: Focke Strangmann

Teljesítőképességének határán a német egészségügy

Németországban egyelőre február közepéig meghosszabbították és tovább szigorították a járványügyi korlátozásokat. Ezek fő célja az eddiginél fertőzőképesebb, új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása, valamint az egészségügyi rendszerre nehezedő terhek enyhítése.

Az éjszakába nyúló, szóváltásoktól sem mentes vitában sikerült végül megállapodásra jutni a koronavírus-járvány leküzdését célzó, már amúgy is szigorú hatósági korlátozások újabb intézkedésekkel történő kibővítésében. A tartományi miniszterelnökök értekezlete döntött arról is, hogy a rendkívüli intézkedések február 14-ig maradnak érvényben, amikor ismét áttekinti a helyzetet, és határoz a további meghosszabbításukról vagy a feloldásukról.

Szerdától a közösségi közlekedési járműveken, a még nyitva tartó üzletekben, a bankokban, valamint az orvosi rendelőkben és gyógyszertárakban kötelező az úgynevezett műtéti maszk, vagy az FFP2 védelmi osztályú, illetve KN95/N95 jelzésű részecskeszűrős maszk viselése. A szabály ellen vétőket a rendőrség a helyszíni bírsággal sújtja.

A fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatok drasztikus korlátozására este 9 órától reggeli 5-ig kijárási tilalmat léptettek életbe, amely alól csak az éjszaka dolgozók jelentenek kivételt. Megtiltották azt is, hogy egy családot látogatási célból egynél több személy kereshessen fel. 15 kilométernél messzebb senki sem távolodhat el lakóhelyétől, ha olyan körzetben lakik, ahol az előző hét nap alatt észlelt új fertőzések százezer lakosra vetített száma meghaladja az ötvenet. A szigorítások egyik fő célja, hogy

a jelenleg átlagos 130 körüli szintről az egész országban 50 alá csökkenjen az esetszám.

A kancellár elnökletével késő éjszakáig tartó miniszterelnöki értekezleten egyetértés alakult ki az otthoni munkavégzésről, a vállalatoknak lehetőleg minden beosztásban lehetővé kell tenniük alkalmazottaiknak a nem feltétlenül jelenlétet igénylő feladatok otthoni ellátását.

Heves vita robbant ki viszont a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás kérdésében, ugyanis több tartományi kormányfő a szülőkre nehezedő terhekre, valamint a hátrányos helyzetben élő családokra hivatkozva az óvodák és iskolák legalább részleges megnyitását sürgette. A kancellár tőle szokatlan ingerültséggel azonban leszögezte, hogy a legfrissebb tapasztalatok szerint a gyermekek körében is rendkívül gyorsan terjed a koronavírus Nagy-Britanniából, valamint Dél-Afrikából beszivárgó változata, ami az eddiginél is fokozottabb veszélyt jelent a lakosságra, ezért

február közepéig szó sem lehet az óvodák és tanintézetek újranyitásáról.

A konferencián felmerült a védőoltások beadásának akadozása is, de a jelenlévők fogadkoztak, hogy miután az amerikai Pfizer cég belgiumi üzemegysége ismét teljes kapacitással fog dolgozni és leszállítja a korábban beígért vakcinamennyiséget, felgyorsítják a lakosság beoltását.

Az újabb korlátozásokat az ellenzéki Szabaddemokrata Párt vezetője élesen bírálta, és kiváltképpen az ország gazdaságát sújtó intézkedéseket nehezményezte. Az ugyancsak ellenzéki Baloldali Párt a járvánnyal kapcsolatos rendelkezések miatt válságba jutó gazdasági ágazatoknak nyújtott állami támogatás akadozását ostorozta, míg az Alternatíva Németországnak elnevezésű jobboldali párt azt kifogásolta, hogy az oltási hullámot a legidősebb korosztálynál kezdték.

A Robert Koch közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában csaknem 11 ezer 400-an fertőződtek meg, ami jóval alacsonyabb ugyan az egy héttel korábbi szintnél, de az egészségügyi rendszer így is elérkezett teljesítőképességének határára. A koronavírus okozta betegséggel összefüggésben még szerdán is csaknem ezren haltak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×