eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök (k) Kamala Harris alelnök (j) társaságában aláírja a beiktatási, valamint a kormányzati tisztségekre jelölt személyek jelöléséről szóló dokumentumokat a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitolium elnöki irodájában 2021. január 20-án, beiktatása napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo

Beiktatták Joe Bident - íme a főbb események összefoglalója

Egységre és az egymás iránti tiszteletre sürgette az amerikaiakat Joe Biden szerdán beiktatott elnök. Távozó elődje, Donald Trump közben saját vívmányait méltatta.

(Percről percre tudósításunkat érdekességekkel és videókkal itt olvashatják vissza, képgalérián itt nézhetik meg a főbb eseményeket.)

Joe Biden washingtoni idő szerint csütörtök déli 12 óra előtt egy kicsivel letette a hivatali esküt és ezzel ő lett az Egyesült Államok 46. elnöke.

Első beszédében megbékélést hirdetve a nemzet egységét sürgette, de azért odaszúrt elődjének, Donald Trumpnak. A washingtoni Capitolium előtt letett esküje után ugyanis Biden arról beszélt, hogy „a demokrácia kerekedett felül és hogy véget kell vetnünk ennek a polgárokhoz nem illő háborúnak, amely egymás ellen uszítja a demokratákat és republikánusokat”.

Ahogy korábban búcsúbeszédében Donald Trump, úgy most Joe Biden sem mondta ki riválisa nevét, de világos volt, ki volt az üzenet címzettje. Maga Trump reggel hagyta el hivatalát és egy légitámaszponton tartott búcsúünnepségén hosszasan sorolta elnöksége vívmányait, például az adócsökkentési programot.

„Remélem, nem emelik meg az adótokat, de ha igen, én szóltam” - mondta viccesen és azt igérte, hogy „valamilyen formában visszatér”. Egyben sok szerencsét kívánt utódjának, és azt mondta, sikeres lesz – mert az ő kormányzata lefektette az alapokat.

Visszatérve Bidenre, vele együtt feleskették Kamala Harris alelnököt – aki történelmet írt. Ő az első színesbőrű és indiai és egyben nő ezen a magas hivatali poszton.

A volt szenátor szerepe különösen fontos – mivel Biden előrehaladott kora miatt – esetleg neki kell a helyébe lépnie.

Biden hosszan beszélt arról az egységről, amelyet újra akar teremteni Amerikában. Arra kérte ellenfeleit – édesanyja mondását idézve – hogy egy pillanatra álljanak meg és képzeljék magukat a másik helyébe.

A radikális Trump-követők iránt viszont kevésbé volt megértő, amikor arról beszélt, hogy „erőszakkal akarták elhallgattatni a nép hangját, le akarták állítani demokráciánk munkáját és el akartak üldözni bennünket erről a szent helyről” – azaz a Kongresszus épületéből.

Az eskü letétele után Biden elővette a telefonját és üzent azon a Twitter-csatornán keresztül, amit Donald Trumptól örökölt meg. Trump magánfiókját – amit évek óta használt és amelyen milliók követték – emlékezetes módon letiltották, miután hívei megostromolták a Kongresszus épületét. Az incidens során öten meghaltak.

Bár a Biden-Harris beiktatás nem volt olyan, mint a szokásos – a koronavírus és a radikális Trump-hívők fenyegetése miatt a főváros üres volt és Nemzeti Gárdisták vették körül a törvényhozást –, a ceremónia fényét emelte Lady Gaga, aki hibátlanul énekelte el az amerikai himnuszt, valamint Jennifer Lopez is, aki néhány hazafias dal után spanyolul is kifejezte hazaszeretetét.

A politikai egység keresése közepette Joe Bidenre hárul egy konkrét feladat: a covid-vakcinaprogram levezénylése, amitől a gazdaság talpraállása is függ.

Az új elnök – többek között korábbi elnökök társaságában – a beiktatási ünnepség után megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját az arlingtoni nemzeti sírkertben. Ezután a Fehér Házba ment, hogy megkezdje munkáját.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×