eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Joe Biden leteszi hivatali esküjét John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke előtt a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án. Jobbról felesége, Jill Biden kezében a Bibliával. Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Új elnöke van az Egyesült Államoknak – beiktatták Joe Bident (percről percre)

Magyar idő szerint este 6 előtt letette hivatali esküjét Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. A ceremóniát sosem látott biztonsági intézkedések kísérték Washingtonban. Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének a győzelmét ünnepeljük - mondta beiktatási beszédében, amelyben a polarizált társadalom egységének szükségességét is hangsúlyozta.

2021.01.19. 20:00

Így iktatják be hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják. Korábban március 4. volt a napja, de egy alkotmánymódosítással előbbre hozták az időpontot, hogy közelebb essen a választás - szintén alkotmányban rögzített - novemberi dátumához. Az első elnök, George Washington beiktatása egyébként nem Washingtonban, hanem New Yorkban volt, 1789-ben.

2021.01.20. 07:17

Joe Biden indította a járvány 400 ezer amerikai halálos áldozata előtt tisztelgő megemlékezéssorozatot

Joe Biden megválasztott elnök vezetésével nemzeti szertartáson emlékeztek meg arról a több mint 400 ezer amerikairól, aki a koronavírus okozta Covid-19 betegségben halt meg a járvány 11 hónappal ezelőtti Egyesült Államok-beli kezdete óta.

2021.01.20. 08:35

Donald Trump sok sikert kívánt az új adminisztrációnak, de Joe Biden nevét nem ejtette ki – videó

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében a távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.

2021.01.20. 09:27

Donald Trump főtanácsadójának is kegyelmet adott az utolsó pillanatban

A leköszönő amerikai elnök szinte teljesen lemerítette keretét. Az elmúlt hónapokban több mint 140 embernek, Steve Bannon mellett például rapsztároknak, volt kongresszusi tagoknak kegyelmezett meg.

2021.01.20. 10:34

Irán elnöke nem éppen könnyekkel búcsúzik Donald Trumptól

Haszan Róháni iráni elnök szerint Donald Trump kormánya négy év alatt csak elnyomást és zsarnokságot hozott a világnak, és az amerikai elnök szerdai távozásával véget ér "balsikerű" kormányának hatalma. Róháni az iráni állami tévében szerdán közvetített beszédében "ostoba terroristának" nevezte a leköszönő amerikai elnököt, akinek távozásával szerdán egy zsarnoki korszak, "borzasztó kormányzás" ér véget. Trump igazságtalanságot és korrupciót hozott a világnak, bajt a saját népére és a világra - hangoztatta. Róháni felszólította Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnököt, hogy térjen vissza a 2015-ös atomalkuhoz, és akkor Teherán is maradéktalanul teljesíteni fogja a benne vállaltakat. Az Egyesült Államok és Irán között 1980 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, és Donald Trump hatalomra kerülésével mélypontra zuhant az amúgy is fagyos viszonyuk. Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az három évvel korábban Iránnal kötött többhatalami atommegállapodást, és visszaállította a Teheránnal szemben hozott szankciókat, ami recesszióba sodorta Iránt. A teheráni kormány ezután fokozatosan mondta fel az atomalkuban vállalt kötelezettségeit, az idei év elején pedig bejelentette, hogy újrakezdte a húszszázalékos dúsítású urán előállítását. Ez az arány jóval meghaladja az atomalkuban megengedett 3,67 százalékot. Irán többször jelezte, hogy gyorsan vissza tudja állítani az atomalkuban foglalt állapotot, amennyiben az amerikai pénzügyi és olajipari szankciókat feloldják. Anthony Blinken, az amerikai külügyi tárca várományosa keddi szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy az atomalku felmondása "veszélyesebbé" tette Iránt. Szerinte a többhatalmi megállapodást újra kell éleszteni azzal a szándékkal, hogy egy "hosszabb távú és erősebb megállapodás" legyen, de - mint fogalmazott - "ehhez hosszú utat kell megtenni". Szerdai beszédében Haszan Róháni beszélt az egy évvel ezelőtti Szulejmáni-merényletről is. "Korábban sose fordult elő, hogy egy amerikai elnök nyíltan beismerte, hogy terrorcselekményt hajtott végre egy ország fontos katonai vezetője ellen, amikor egy másik ország vendége volt" - mondta Róháni. Az amerikai hadsereg 2020 januárjában Irak területén dróncsapással végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokával. A múlt héten - a merénylet első évfordulóján - Irán az Interpolhoz fordult azzal a kéréssel, hogy adjon ki emiatt nemzetközi letartóztatási parancsot Donald Trump ellen. (MTI)

2021.01.20. 11:02

Ursula von der Leyen: "négy hosszú éven" vagyunk túl az Egyesült Államokkal

Az Európai Unió vezetői bizakodóan állnak Joe Biden elnökségi időszaka előtt.

2021.01.20. 11:15

Összefoglaló arról, miben lesz más a mai beiktatás, mint szokott

A CBSN szűk negyedórában megmutatja, miben tér el a megszokott beiktatásoktól Joe Bidené. Koronavírus-járvány miatti korlátozások, biztonsági intézkedések, a leköszönő elnök távolléte és még sok apróság egy történész szakértő segítségével. (Mondjuk a boldog új évet kívánság már egy kicsit idejétmúltnak tűnik.)

2021.01.20. 11:21

Donald Trump saját pártot alapíthat

A csoportosulás „Patriot Party” vagyis Hazafi Párt névre hallgatna – értesült minderről a Wall Street Journal.

2021.01.20. 12:18

Indiában az indiai származású Kamala Harrist köszöntik

A leendő alelnök anyai ágon indiai felmenőkkel bír.

Thulasendrapuram, 2021. január 20.Helyiek Kamala Harris megválasztott amerikai alelnököt ábrázoló plakátokkal az indiai Thulasendrapuram faluban 2021. január 20-án, Joe Biden megválasztott elnök és Kamala Harris alelnök beiktatásának napján. Az anyai ágon indiai felmenőkkel rendelkező Harris nagyapja Thulasendrapuramban született.MTI/EPA/Dzsagadis Nv
Thulasendrapuram, 2021. január 20. Helyiek Kamala Harris megválasztott amerikai alelnököt ábrázoló plakátokkal az indiai Thulasendrapuram faluban 2021. január 20-án, Joe Biden megválasztott elnök és Kamala Harris alelnök beiktatásának napján. Az anyai ágon indiai felmenőkkel rendelkező Harris nagyapja Thulasendrapuramban született. MTI/EPA/Dzsagadis
2021.01.20. 12:35

Jobbik: Joe Biden elnöksége a demokrácia és a jog megerősödését hozza el

A világnézeti különbségeknél is fontosabb közös értékeket hangsúlyozza a Jobbik Joe Biden elnöki beiktatását üdvözlő közleménye.

Bízunk benne, hogy az új elnök új lendületet tud adni az Egyesült Államoknak, felülemelkedve az elmúlt hónapok és évek csatározásain. Úgy gondoljuk, hogy minden világnézeti különbségen túl összeköt bennünket a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a fair politika tisztelete – idézik Gyöngyösi Mártont, a párt európai parlamenti képviselőjét.

Reményüknek adnak hangot, hogy az elkövetkezendő időszak ezekről az értékekről szól majd, és nem a múlt sérelmeinek felhánytorgatásáról, a bosszú politikájáról. Úgy gondoljuk, hogy ebben a nehéz időszakban Amerikának és a világnak is stabilitásra van szüksége.

Meggyőződésünk, hogy ennek a stabilitásnak kulcsfontosságú eleme az Európa és Amerika közötti kapcsolatok helyreállítása, amelyhez lehetőségei szerint a mi pártunk is hozzá kíván járulni – írja a Jobbik. A közlemény kifejezi azt a reményt, hogy Joe Biden elnöksége az Egyesült Államok és a világ számára is egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb időszakot hoz majd, nem utolsósorban pedig a demokrácia és a jog megerősödését a populizmussal és a politikai gátlástalansággal szemben, "különösen azért, mert erre hazánknak, Magyarországnak is igen nagy szüksége volna". (MTI)

2021.01.20. 13:01

Lincoln idejét idézi Biden beiktatása

Magyar idő szerint kora este iktatják be hivatalába Joe Bident. Az új amerikai elnök egy mélyen megosztott ország vezetését veszi át. A ceremóniát példátlan biztonsági intézkedések közepette tartják és a biztosítást végző Nemzeti Gárdából eltávolították a szélsőjobboldalinak tartott tagokat.

2021.01.20. 12:04

Egy kellemes klip az elmúlt évszázad elnöki beiktatásairól

JFK, Ronald Reagen, a két Bush, Donald Trump – az is kiderül az összeállításból, mitől lesz nagyon más a mai ceremónia, mint mondjuk Barack Obama beiktatása volt.

2021.01.20. 13:24

Emlékeztetőül a Fehér Házba vezető út

Az MTI infografikája bemutatja az elnökválasztás folyamatát.

2021.01.20. 14:30

Mihail Gorbacsov is üdvözölte Joe Bident

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke reménykedik abban, hogy Joe Biden most kezdődő elnökségének köszönhetően újra lehet indítani az orosz-amerikai kapcsolatokat. Erről a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában beszélt.

"A kapcsolatok jelenlegi állapota nagyon aggasztó, de sajnos ez a valóság, ezért kell valamit tenni a normálissá tételük érdekében. Párbeszédes viszonyban kell lennünk egymással, hogy szándékaink és tetteink egyértelműek legyenek" – mondta a 89 éves Gorbacsov, aki alig több mint másfél évig volt a Szovjetunió elnöke annak 1991-es megszűnéséig, előtte 1985-től pedig a Szovjet Kommunista Párt főtitkára volt. Ehhez saját tapasztalatából hozott példát: "Miután újra lett párbeszéd közöttünk, ismét a legmagasabb szinten tudtunk találkozni hatévi szünet után. Valahol el kell kezdeni. Nem zárkózhatunk el egymástól."

Megismételte azt a felhívását, hogy a két nagyhatalom hosszabbítsa meg a február 5-én lejáró nukleáris leszerelési megállapodását, az Új Startot.

Az Új Start az 1991-ben Gorbacsov és George H. W. Bush amerikai elnök által aláírt Start I. utódja, 2011-ben lépett hatályba, és bőven az alá korlátozza a két ország nukleáris arzenálját, mint amely a hidegháború idején volt. A két ország benne vállalta, hogy nem telepítenek 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes rakétát és bombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és nem állítanak hadrendbe 800-nál több indítóállást. Az Új Start közelgő február 5-i lejárata már egy jó ideje feszültség forrása a felek között, nem tudnak megállapodni a hosszabbítás feltételeiben.

2021.01.20. 14:35

Donald Trump útja Floridába

A leköszönő elnök nem lesz jelen a beiktatáson. Hosszú konvoja nemrég indult a repülőtér felé, ő maga előbb helikopterre szállt, Floridába tart a Trump család. Ebben az élő közvetítésben követhető az útja, illetve a beiktatás mai történései:

2021.01.20. 14:58

Donald Trump feloldott az etikai kódexe tiltását

Donald Trump leköszönő amerikai elnök szerdai hatállyal mentesítette kormányzatának jelenlegi és volt tagjait azon etikai kötelezettségeik alól, melyeket ő szabott meg négy éve.

Trump egyik utolsó elnöki intézkedéseként oldotta fel azt, amelyet egyik első elnöki intézkedéseként 2017. január 28-án írt alá kampányígéretét teljesítve, miszerint "lecsapolja a mocsarat".

Etikai követelményei egyebek közt megtiltották öt évre kormányzata kinevezettjeinek, hogy lobbisták legyenek volt munkaadójuk számára. Trump még kedden írta alá az egy oldalas dokumentumot, melyet a Fehér Ház szerdára virradóra tett közzé. A feloldás szerda déli 12 órától mentesíti Trump kormányzatának volt és jelenlegi tagjait.

2021.01.20. 15:01

A magyar ellenzéki pártok Joe Bidenről

A Demokratikus Koalíció köszönti Joseph Robinette Bident abból az alkalomból, hogy a mai napon beiktatják az Amerikai Egyesült Államok elnökének – írja a DK.

Joe Biden győzelme, majd a mai napon megkezdődő elnöksége a mértékletességnek, a komolyságnak, a dialógusra és a kompromisszumra való készségnek, a demokratikus intézmények és a hagyományok tiszteletének jelentős győzelme a nacionalista populizmus és az erőszakos kormányzás felett.

Abban bízunk, hogy Joe Biden vezetésével helyreáll az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közötti bizalom, az akadályok lebontásával nőni fog a kereskedelem, így segítve mind Európa, mind Amerika gazdaságát. Hiszünk abban, hogy az USA ismét a demokrácia és a jogállamiság egyik vezető ereje lesz, példát mutatva más nemzeteknek is, amelyeket vezetőik eltérítettek a demokrácia pályájáról – írja a DK.

Az LMP gratulál Joe Biden és Kamala Harris beiktatásához és üdvözli, hogy az USA visszalép a párizsi klímaegyezménybe. Az Amerikai Egyesült Államokban új időszámítás kezdődik, az LMP - Magyarország Zöld Pártja pedig reméli, hogy 2022-ben ez így lesz Magyarországon is.

Joe Biden több tucat rendeletet szándékozik kiadni a beiktatását követő tíz napban. Ezen fontos és egyben szimbolikus döntések közül is az egyik legfontosabb, hogy Washington vissza akar lépni a párizsi klímaegyezmény aláírói közé – írják.

Nem lesz könnyű dolguk: Trump megbukott ugyan, de "trumpizmus" nem tűnt el – írja az MSZP. Az új amerikai vezetés hivatalba lépése továbbá reményt ad arra is, hogy legyőzzék a járványt, ismét növekedési pályára állítsák az amerikai gazdaságot, és a legfontosabb talán: azt üzenik a világ minden demokratájának, hogy mindannyiunknak érdemes küzdeni a szolidaritásért és a demokratikus, progresszív értékekért. Sikerükben mi is érdekeltek vagyunk, hiszen ami a világ legnagyobb demokratikus színpadán zajlik, az a világ egészére jelentős hatást gyakorol.

2021.01.20. 15:08

Joe Biden azonnal nekikezd elődje több intézkedése eltörlésének

Az új amerikai elnök 17 rendeletet hoz hivatalba lépése után egyből, erről korábban itt írtunkbővebben. Itt pedig az olvasható, hogyan értékelte az InfoRádióban a szakértő Joe Biden gazdasági mentőcsomagját.

2021.01.20. 15:14

Donald Trump: Hihetetlen dolgokat vittünk véghez

Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak. Megjegyezte: "az alapokat lerakták", így minden lehetőség adott, hogy az új adminisztráció látványos dolgokat hajtson végre. A távozó elnök megígérte: nem tűnik el, követni fogja az eseményeket, és "valamilyen formában visszatér".

2021.01.20. 16:11

Így reagál a tőzsde

Emelkedéssel nyitottak szerdán az irányadó New York-i tőzsdemutatók, két és fél órával azelőtt, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök leteszi a hivatali esküt. A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,28 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,46 százalékos pluszban indította a kereskedést. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója történelmi csúcson nyitott, értéke 1,10 százalékkal, 13 343,09 pontra ugrott.

A Wall Street vezető indexei kedden is emelkedéssel zártak, miután a pénzügyminiszteri posztra jelölt Janet Yellen szenátusi meghallgatásán felszólította a törvényhozókat, hogy "nagyban gondolkodjanak és cselekedjenek" a koronavírus-járvány sújtotta amerikai gazdaság megmentéséért, és majd később aggódjanak az adósságteher miatt.

Szerda délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,18 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,78 százalékos, a párizsi CAC-40 0,48 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,72 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2098 dollárt adtak, 0,26 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest azonban 0,13 százalékkal gyengült a dollár, 103,76 jenen forgott.

Drágul az arany: az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,16 százalékkal, 1860,75 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 1,01 százalékkal, 1858,70 dollárra nőtt a New York-i árupiacon. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,23 százalékos pluszban, 56,59 dolláron, a WTI 1,38 százalékos nyereségben, 53,71 dolláron forgott fél négykor. Kedden emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 0,38 százalékkal, 30 930,52 pontra, az S&P 500-as mutató 0,81 százalékkal, 3798,91 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 1,53 százalékkal, 13 197,18 pontra emelkedett. (MTI)

2021.01.20. 16:13

Szakértő: az EU "két szép szeméért" még nem lesz Európa-barát Joe Biden

Gyévai Zoltán a demokrata elnök beiktatása napján az InfoRádióban úgy fogalmazott, várhatók továbbra is az uniós érdekekkel szembeni döntések Washingtonból, de a hangnem és a stílus merőben más lehet.

2021.01.20. 16:46

Jöhetnek a migránsok?

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új, demokrata párti elnöke 11 millió illegális bevándorlónak adhat állampolgárságot országában.

Az intézet gyorselemzésében azt írta: a szerdán hivatalba lépő elnök már beiktatása napján több rendeletet tervez aláírni, sőt, a hivatalban töltött első száz nap alatt egy nagyszabású bevándorlási tervet fog benyújtani a kongresszusnak, amelyben az elnökválasztási kampány során tett ígéreteit kívánja jogszabályokba önteni.

"Az új amerikai elnök migrációs szemléletmódja illeszkedik a korábbról ismert demokrata párti nézőponthoz" - fogalmaztak az intézetnél; Joe Biden egyrészt folytatná a Barack Obama hivatali idejében megkezdett gyakorlatokat, másrészt elismeri, hogy tanulnia kell az akkor elkövetett hibákból, a bevándorlást nem kezelheti pusztán humanitárius kérdésként. (MTI)

2021.01.20. 17:28

Titkos levelet hagyott Donald Trump a Fehér Házban

Joe Biden pedig tweetelt egyet - elnökké válása napján először.

2021.01.20. 17:30

Amerika-szakértő: Európa túlzottan várja Bident, pedig…

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért. Trump az utóbbi egy–két hónapban összesen több mint 140 embert részesített elnöki kegyelemben a hivatalából fakadó jogkörrel élve, magának és családtagjainak azonban végül nem adott kegyelmet előre.

2021.01.20. 17:42

Beiktatták hivatalába Kamala Harrist

Már zajlik a beiktatási ceremónia a Capitoliumnál, az amerikai himnusz eléneklése és Jennifer Lopez előadása után letette az esküt Kamala Harris új alelnök.

A hagyományoktól eltérően - Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Harris az Egyesült Államok 49. alelnöke, az első nő, indiai és színes bőrű, aki a tisztséget viselheti.

2021.01.20. 17:54

Letette az esküt Joe Biden

Beiktatása néhány perccel követte Harris alelnök eskütételét. Ő az Egyesült Államok 46. elnöke.

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián. A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.

A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

2021.01.20. 17:57

Beszédet mond az új elnök

"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük. Ma a demokrácia győzött néhány nappal azután, hogy erőszak rázta meg ezt a helyszínt" - mondta Joe Biden.

„Újra megtanultuk, hogy a demokrácia féltett kincs, törékeny és demokrácia győzedelmeskedett” – mondta.

Helyreállítjuk a más nemzetekkel kötött szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira - ígérte. Jelezte: vezetése alatt Washington újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve vegye ki a részét a globális problémák megoldásából. Amerika nem csak erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével is.

"Ez egy nagyszerű nemzet, a századok alatt sok vihar volt, béke és háború, míg eljutottunk idáig. Még hosszú út van előttünk, megyünk előre, sokkal többet kell tennünk idén. Jelentős lehetőségeink vannak. A történelmünkben csak néhány ember volt, aki nagyobb nehézségekkel találta szembe magát, mint mi most" – utalt többek között a koronavírus-járványra, a belső terrorizmusra és a "fehér felsőbbrendűség eszméjének" előretörésére.

"Ha egységesek leszünk, új munkahelyeket teremthetünk, biztonságos iskolákba járathatjuk a gyerekeinket, újraépíthetjük a középosztályt, mindenkinek társadalombiztosítást adhatunk, Amerikát újra a világ hajtóerejévé tehetjük. Azok az erők, amelyek megosztottak minket, mélyek és valósak, de nem újak, a történelmünk állandó harcokon alapult és azon az eszmén, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, ez utóbbival pedig túlléphetünk a félelmeken és a démonizáción" - fejtette ki.

Egység nélkül nincs nemzet, csak egy káoszba fulladt ország. Ez a történelmi pillanatunk, a válságra az egység a megoldás, legyünk újra Egyesült Amerikai Államok

- tekintett a jövőbe Joe Biden. Mutassunk tiszteletet, az egyet nem értéseknek nem kell háborúba torkollnia.

El kell utasítanunk, hogy a tényeket módosítsák - közölte.

Köszöntötte az USA első női alelnökét, ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: "ne mondjátok, hogy nem lehet változtatani!"

A Capitolium közelmúltbeli ostromával kapcsolatban azt mondta, az ilyen eseményeknek nem lesz helye a jövőben.

Én minden amerikai elnöke vagyok

- jelentette ki, üzenve azoknak is, akik nem őt támogatták.

Meg kell nyitni a lelkeket, nem harcolniuk kell a republikánusoknak és a demokratáknak, egymás felé kell fordulni és meg kell érteni a másikat, kölcsönösen kell segíteniük egymást az embereknek, így prosperálóbb lesz a jövő - jegyezte meg.

"Egységre van szükség, hogy felvegyük a harcot az ellenségeinkkel: a dühvel, a keserűséggel, a gyűlölettel, a szélsőségességgel, a törvénytelenséggel, az erőszakkal, a betegséggel, a munkanélküliséggel és a reménytelenséggel" - hangoztatta.

2021.01.20. 18:09

Egyperces csendes imára szólított fel

A koronavírus-járvány 400 ezer halálos áldozataiért. Beszéde folytatásában Biden azt mondta, meg kell tenni a legjobbat, amit tenni tudnak az országért.

Védem az alkotmányt, a demokráciánkat és Amerikát - utalt zárásként esküjére az elnök. "Amerika a szabadság otthona, legyen egy jelzőfény a világ számára, ez legyen a küldetésünk a következő generációk számára" - mondta még.

"Isten áldja Amerikát, védje seregeinket" - mondta zárásul a Capitolium lépcsőjén.

2021.01.20. 18:17

Bidené a @POTUS

Ahogy az lenni szokott, törölték az elnöki Twitter-csatorna bejegyzéseit, és immár Joe Biden és stábja kezeli e felületet. Donald Trump személyes Twitter-csatornája (@RealDonaldTrump) még mindig fel van függesztve.

2021.01.20. 18:31

Folytatódik a beiktatási ünnepség

Silvester Beaman lelkipásztor azt hangsúlyozta, hogy "tegyük baráttá az ellenségeinket. (...) Az Úrban felfedezhetjük azonosságunkat a faji, nemzeti különbségek ellenére".

2021.01.20. 18:32

Kivonultak a zászlók, majd az elnök is

Joe Biden és a first lady, Jill Biden a "Stars and stripes forever" zenéjére vonult el a volt és a leendő kabinet képviselői között, helyi idő szerint délután fél egykor, a Capitolium épületébe.

2021.01.20. 18:36

Donald Trump Floridában van

Nem vett részt Biden beiktatásán. A Fehér Házat délelőtt elhagyta, és az Air Force One (elnöki különgép) fedélzetén utazott Floridába, Palm Beachre, Mar-a-Lagoba birtokára és golfklubjába, ahova az új elnök beiktatása előtt érkezett meg.

2021.01.20. 18:38

Aláírási ceremóniával folytatódik a beiktatási ünnepség

Az elnök capitoliumbeli hivatali szobájában.

2021.01.20. 18:47

Alelnöki beszélgetés

A Capitolium lépcsőjén az új és a távozó alelnök és házastársaik búcsúzáskor kedélyesen beszélgettek rövid ideig, majd Mike Pence és neje autón, egy konvojjal távozott a szigorú őrségen át, Kamala Harris és férje pedig ezt kivárva visszatért az épületbe.

2021.01.20. 19:06

Az aláírási ceremónia van még hátra

Addig várakozás...

Felidézzük: az amerikai himnuszt az ünnepségen Lady Gaga énekelte, Jennifer Lopez pedig a This Land Is Your Land című dalt adta elő.

2021.01.20. 19:12

Biden: nincs vesztegetni való idő

Ezért rögtön az ovális irodába, a Fehér Házba megy dolgozni - közölte első Tweetként az új amerikai elnök a hivatalos elnöki Twitter-csatornán.

2021.01.20. 19:17

Egyik ment, a másik jött – az elnöki beiktatás képekben

Donald Trump kiköltözött a Fehér Házból, Joe Biden pedig letette az esküt, így ő az Egyesült Államok 46. elnöke. A nap eseményeinek legérdekesebb képei az integető Trumptól – az éneklő Lady Gagán át – az integető Bidenig…

2021.01.20. 19:26

Megtörtént az aláírás

A beiktatási, valamint a kormányzati tisztségekre jelölt személyek jelöléséről szóló dokumentumokat látta el szignójával Joe Biden a törvényhozás épületének elnöki szobájában.

Katonai díszszemle következik hamarosan, előtte még a Capitolium épületében, jelképes aktusként, megnézték a beiktatási festményt: ezt az elnök és felesége választotta, a neve Szivárvány, egy polgárháború idején élt afroamerikai festő alkotása, az ünnepségre hozták át a törvényhozás épületébe.

Forrás: Facebook/Euronews
Forrás: Facebook/Euronews

2021.01.20. 19:47

Több ország vezetője gratulált az új elnöknek, Ferenc pápa is üzent

Az elsők között gratulált Joe Bidennek, az Egyesült Államok szerdán beiktatott új elnökének az Európai Parlament elnöke, a brit, a kanadai, az izraeli és az olasz kormányfő.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közleményében azt hangsúlyozta, hogy az új amerikai vezetés egy új korszak kezdetét jelzi a transzatlanti kapcsolatokban. A világnak arra van szüksége, hogy erős kapcsolat legyen Európa és az Egyesült Államok között - emelte ki.

Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren gratulált Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris "történelmi beiktatásához". "Az Egyesült Államok vezetése elengedhetetlen olyan ügyekben, amelyek mindenki számára fontosak, a klímaváltozástól a koronavírus-járványig" - írta Johnson, hozzátéve, hogy nagyon várja a közös munkát Biden elnökkel.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt üzente Bidennek, hogy már nagyon várja, hogy együtt tudjanak dolgozni a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás jelentette kihívások kezelésén. "Együtt fogunk működni abban, hogy előmozdítsuk a békét, a demokráciát és a biztonságot országainkban és külföldön egyaránt" - fogalmazott Trudeau közleményében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratuláló videoüzenetében arra kérte az új amerikai elnököt, hogy erősítse meg az Izrael és az Egyesült Államok közötti szövetséget annak érdekében, hogy együttes erővel tudjanak fellépni az olyan közös kihívásokkal szemben, mint például az iráni fenyegetés, illetve azzal a céllal, hogy még tovább bővítsék a békét Izrael és az arab világ között.

Giuseppe Conte olasz kormányfő a Twitteren kívánt jó munkát Bidennek és Harrisnek, és a demokrácia számára nagy napnak nevezte az új amerikai elnök beiktatásának napját.

Ferenc pápa is üzent Joe Bidennek a beiktatás után. A katolikus egyházfő ebben azt tudatta, imádkozik azért, hogy az új amerikai elnök megbékélést hozzon az Egyesült Államokban és az egész világon. Reményét fejezte ki, hogy Biden olyan társadalom kiépítésén fog dolgozni, amelyet valódi igazságosság és szabadság jellemez, és ahol tiszteletben tartják minden egyes ember jogait és méltóságát, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbakra.

2021.01.20. 20:05

Véget ért a ceremónia

Lezajlott a katonai díszszemle, majd pedig Joe Biden és felesége, valamint Kamala Harris és férje autókonvojokkal távoztak a Capitolium épületéből.

Az elnök és az alelnök házastársaik, valamint Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton volt elnökök és házastársaik kíséretében ellátogatnak az arlingtoni nemzeti temetőbe, ahol megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját. Ezt követően Joe Biden katonai kísérettel vonul a Fehér Házhoz (a Reuters élőben közvetít itt).

Az eseményeket többek között az Euronews angol nyelvű csatornájának felvételén visszanézhetik (a beágyazást már nem engedélyezi a Facebook).

Forrás: Facebook/Euronews
Forrás: Facebook/Euronews

2021.01.20. 20:10

Itthon szinte elvárás, hogy a celebek ne politizáljanak - Amerikában nem

Stefkovics Ádám (Századvég) a Lounge Group kutatási eredményeit foglalta össze az InfoRádióban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×