eur:
394.92
usd:
364.17
bux:
65483.72
2024. március 19. kedd Bánk, József
A washingtoni Fehér Ház látképe 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Titkos levelet hagyott Donald Trump a Fehér Házban

Joe Biden pedig tweetelt egyet - elnökké válása napján először.

"Új nap virradt Amerikára" - írta a Twitteren Joe Biden, az Egyesült Államok leendő elnöke szerdán, beiktatása napjának első üzenetében.

A hagyományoknak megfelelően Biden istentisztelettel kezdte beiktatása napját, amelyre a Szent Máté apostolról elnevezett washingtoni katedrálisban került sor. A misén Kamala Harris leendő alelnök, illetve vezető demokrata és republikánus politikusok is jelen voltak.

Judd Deere sajtótitkár-helyettes elmondta: Donald Trump leköszönő elnök a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott utódjának, mielőtt távozott a Fehér Házból. A tisztségviselő semmit sem árult el a levél tartalmáról vagy hangneméről.

Trump felesége, Melania szintén rövid üdvözlőlapot írt Jill Biden leendő first ladynek

- értesült a CNN amerikai hírtelevízió.

Trump, aki csalásra hivatkozva megkérdőjelezte a novemberi elnökválasztás eredményét, máig nem gratulált Bidennek győzelméhez, és búcsúbeszédeiben sem említette név szerint demokrata ellenfelét.

Hagyománynak számít, hogy a leköszönő elnök levelet hagy utódjának az Ovális Irodában.

Barack Obama akkori vezető négy évvel ezelőtti üzenetében egyebek között arra emlékeztette Trumpot, hogy vele együtt ő is csak ideiglenes viselője az elnöki tisztségnek.

"Ez tesz minket azoknak a demokratikus intézményeknek és hagyományoknak (.) az őrévé, amelyekért elődeink harcoltak és adták vérüket" - írta. "A mindennapi politika kötélhúzásától függetlenül rajtunk múlik, hogy a demokráciánk eszközeit legalább olyan erős állapotban hagyjuk, ahogy találtuk őket" - tette hozzá.

Trump számos elnöki hagyománnyal szakított. Például nem lesz ott Biden szerdai beiktatásán (hasonló 1869 óta nem történt), valamint nem hívta meg a demokrata elnökjelöltet a Fehér Házba azt követően, hogy kiderült: Biden győzött a novemberi elnökválasztáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×