INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

vlagyimir putyin

kreml

moszkva

tényfeltárás

Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.

Tényfeltárók: a Kreml trükkös módszerrel titkolja, hol van Putyin

Egy orosz tényfeltáró portál, a Projekt szerint Oroszország déli részén felépítették az elnök Moszkva-környéki rezidenciájának hasonmását és így a tévéfelvételekből nem mindig látszik, hol van éppen az államfő.

„Ravasz húzást eszelt ki a Kreml és saját belátása szerint dönti el hogyan informálja a közvéleményt arról, hogy Vlagyimir Putyin éppen hol van” – idézte a Newsru.com híroldal a Projekt című tényfeltáró portál nyomozását.

A Projekt szerint ugyanis a Moszkva közelében fekvő Novo-Ogarjevó-i elnöki rezidenciának, illetve egy részének – ahol magyar miniszterelnökök is megfordultak –

van egy hasonmása, a dél-oroszországi Szocsi városában.

Hogy ez miként derült ki? Hasonlóan módon ahhoz, ahogy izraeli újságírók rájöttek, hogy Netanjahu miniszterelnök nemrég Szaúd-Arábiában járt – annak ellenére, hogy az érintettek ezt nem kommentálták vagy tagadták.

November 3-án Putyin Szent-Pétervárra látogatott, ahol megtekintette a korábbi miniszterelnökről, Viktor Csernomirgyinről elnevezett jégtörőt. A repüléseket követő Flightradar24 weboldal adatai szerint az elnök RSD 143 jelzésű gépe a több mint kétórás légi útra fekvő, déli Szocsiból indult útnak az „északi fővárosba”.

A hivatalos adatok szerint viszont Putyin a látogatás előtti napokban végig a Moszkva közelében fekvő Novo-Ogarjevóban, ottani rezidenciáján dolgozott.

Néhány nappal a szentpétervári vizit előtt, október 29-én a VTB Bank főnöke, Andrej Kosztyin tett látogatást Putyinnál. Először az elnöki kabinetből bejelentkezve részt vettek a Hív Oroszország nevű befektetői fórumon, majd négyszemközti megbeszélést tartottak. A helyiség, ahol ültek, kísértetiesen hasonlított a Moszkva-környéki épület szobájára. De ha tényleg Novo-Ogarjevóban találkoztak, akkor vajon Kosztyin miért nem tudott más magas rangú hivatalnokokhoz hasonlóan személyesen megjelenni a fórumon, majd gyorsan Putyinhoz hajtani? – tették fel a kérdést az újságírók.

Néhány nappal később, és a szentpétervári vizit előtt egy nappal Putyin elnök ugyanabból a dolgozószobából szólt iskolásokhoz. A Kreml oldalán található hivatalos információ szerint ismét csak Moszkva közelében tartózkodott, de az elnöki stáb tagjai ez időben Szocsiban voltak – mondta egyikük ismerőse –, és innen is indult az államfő gépe Pétervárra.

A Projekt három olyan illetékest kérdezett, akik a szocsi rezidencián dolgoznak és ismerik Putyin naptárát. Ők arról beszéltek, hogy Putyin már minimum a nyár vége óta a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban tartózkodik, de ezt nem akarta nagy dobra verni, miközben az orosz közvélemény a koronavírus második hullámát várta. A források azt állították, hogy

Szocsi mellett felépítették az északi rezidencia dolgozószobájának kópiáját, hogy „a nép azt higyje, hogy az elnök a fővárosban vagy legalábbis annak közelében van”.

A Newsru megjegyzi, hogy ha Putyin munkájáról újságírók tudósítanának, akkor a Kremlnek nagyon nehéz lenne meghamisítani a tartózkodási helyét. A pandémia kezdete óta azonban csak az Orosz Televízió és Rádió Társaság, azaz az állami médiacég operatőri stábjának van bejutása Putyinhoz.

Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov nem válaszolt a Projekt kérdéseire.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kapcsolódó hang

Tényfeltárók: a Kreml trükkös módszerrel titkolja, hol van Putyin
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018