eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Washington, 2017. január 20.Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (j) kezet fog elődjével, Barack Obamával, miután letette hivatali esküjét a beiktatási ünnepségén Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/Saul Loeb)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Saul Loeb

Három amerikai exelnök is nyilvánosan oltatná be magát a Covid-vakcinával

Három amerikai exelnök élő adásban vagy legalábbis a kamerák előtt oltatná be magát a Covid-vakcinával. A cél a közvélemény megnyugtatása és az oltóanyag-ellenes nézetek elleni fellépés.

Barack Obama, George Bush és Bill Clinton volt amerikai elnökök beleegyeztek, hogy élő adásban oltatják majd be magukat a koronavírus elleni vakcinával, amint az hozzáférhetővé válik az Egyesült Államokban. Ezzel akarják az oltóprogram támogatására bírni szkeptikus honfitársaikat.

Obama azt mondta, hogyha Anthony Fauci, Amerika első számú járványügyi szakembere – és Donald Trump elnök néha mostohán kezelt tanácsadója – úgy gondolja, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony, akkor ő hajlandó beoltatni magát.

„Megígérem, hogy amikor a kevésbé veszélyeztetett emberek számára is hozzáférhetővé válik, akkor beoltatom magam. Lehet, hogy ez élő tévéadásban vagy a kamerák előtt történik majd, hogy az emberek lássák, bízom ebben a tudományos eredményben”

– mondta Obama a SiriusXM amerikai rádió műsorában.

Obamát gyorsan követte az ifjabb George Bush és Bill Clinton volt elnök – az ő képviselőik is jelezték, hogy az egykori államfők vállalnák a nyilvános oltást.

Bush hajlandó lenne népszerűsíteni az oltóprogramot

Bush csapata kapcsolatba lépett Faucival és a Fehér Ház koronavírus-akciócsoportjának koordinátorával, Deborah Birxszel, hogy felajánlja segítségét az védőoltásprogram népszerűsítésében - írta az NPR amerikai közszolgálati médium.

„Először meg kell bizonyosodni, hogy biztonságos a vakcina. Utána be kell adni a lakosság előresorolt csoportjának. Majd Bush elnök is beáll a sorba és örömmel beoltatja magát, a kamerák előtt”

– mondta az exelnök képviselője a CNN hírtévének.

Novemberben sok volt még a vakcinaszkeptikus

Bár az utóbbi hetekben már négy – köztük két amerikai – oltóanyag nagy fokú hatásosságáról érkeztek biztató klinikai kísérleti eredmények, az Egyesült Államokban még várat magára az engedélyeztetés.

Nagy-Britannia hamarabb hagyta jóvá a Pfizer-BioNTech amerikai-német vakcina használatát, mint maga az Egyesült Államok és ezért Anthony Fauci és az Európai Gyógyszerügynökség is bírálta Boris Johnson kormányát.

A Pfizer és a Moderna amerikai cégek 95 százalékos hatékonyságúnak talált mRNS-vakcináinak gyors kifejlesztése miatt

az amerikai közvélemény jelentős része bizalmatlan.

Egy novemberi Gallup-felmérés szerint a lakosok 42 százaléka tekintett szkeptikusan a vakcinákra, bár az azóta érkező hírek nyomán az arány változhatott.

„Vakcina segített legyőzni a járványos gyermekbénulást is”

Az NPR megjegyzi, hogy a bizalmatlanság magasabb az amerikai színes bőrű lakosság körében – Obamak erre azt mondta, ez részben érthető és felidézte a hírhedt Tuskegee-kísérletet, amelyben az 1930-as évektől kezdve több száz afroamerikai férfi önkéntesen vizsgálták a szifilisz hatásait, de később nem voltak hajlandók gyógyszerrel kezelni őket.

Ennek nyomán sokan meghaltak vagy partnerüknek adták át a betegséget. Erre az ügyre vezetik vissza az amerikai színes bőrű lakosság egy részénél tapasztalható mély bizalmatlanságot az egészségügyi illetékesekkel szemben.

Obama most emlékeztetett, hogy vakcina nélkül nem sikerült volna legyőzni a járványos gyermekbénulást sem.

Nagy-Britanniában közben Matt Hancock egészségügyi miniszter és hírek szerint Boris Johnson miniszterelnök is vállalta, hogy nyilvánosan oltatja be magát koronavírus-vakcinával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×