INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

nagy-britannia

tájszólás

akcentus

Sétáló emberek egy  kelet-londoni utcán a koronavírus-járvány idején 2020. május 9-én.

Vita a tájszólásról: nem az számít, honnét jössz, hanem az, hová mész

Franciaországban megbírságolnák azokat, akik akcentussal beszélőket csúfolnak, Angliában viszont vannak, akik kifejezetten büszkék arra, hogy nem az oxfordi tökéllyel beszélik az angolt.

A francia parlament elé törvényjavaslat került arról, hogy a tájszólásban vagy idegen akcentussal beszélők gúnyolását vagy diszkriminálását pénzbüntetéssel lehessen sújtani. Maga a miniszterelnök, az ország délnyugati részéről származó Jean Castex is enyhe tájszólással beszéli anyanyelvét, nem a legelfogadottabb párizsi franciasággal.

A The Sunday Times legújabb számában e hírből kiindulva az angol tájszólásokat és elfogadottságukat taglalja. A szigetországban több tucatnyi tájszólás van, némelyik igen erős, a kívülálló alig érti. Közép-Anglia nyugati részén például így érdeklődnek a hogylétünk felől: "Au om jú?" Amire a válasz: "Áj éj szó bed." Azaz: nem nagyon rosszul.

Hajdani gyarmatbirodalomról van szó, tehát a tájszólások mellett a gyarmatokról bevándorlók angol kiejtéséről is. Ezek közül a legerősebb – kabarészínészek sűrűn utánozzák – az indiai és pakisztáni angol beszéd. Valamikor ugyanannyi kabaréjelenetben használták nevetség forrásaként, mint nálunk a cigány dialektust. A politikai korrektség erősödésével karikírozása, gúnyolása persze eltűnőben van. Annál is inkább, mert a hindu bevándorlók rendkívül igyekvőek, a középosztálybeliek gyermekeiket jó iskolákba küldik, hogy elveszítsék az akcentusukat, és szép angolsággal beszélve többre jussanak az életben. A brit kabinetnek immár fontos tagjai indiaiak. A pénzügyminiszter, a konzervatív párt színeiben parlamentbe jutó Rishi Sunak az Oxfordi Egyetem végzettje, a belügyminiszter, Priti Patel a Keele Egyetemen tanult politológiát, az energia- és iparstratégiai miniszter, Alok Sharma hiteles könyvvizsgáló. A művelt emberek oxfordi angolját beszélik, idegen eredetük legkisebb hallható jele nélkül.

Ám van a beszélt angolnak a táj jellegén vagy az oxfordi tökélyén kívül egy egyedinek mondható meghatározója is. Az, hogy

társadalmi hovatartozást jelezhet.

London keleti részén alakult ki a munkásosztály cockney társadalma. A hagyomány szerint az az igazi cockney, aki a nagy 1666-os londoni tűzvész után ott épült barokk templom, a St. Mary-le-Bow harangjának a hallótávolságán belül született. Aki cockney módra beszél angolul, cockney kifejezéseket használ, feltétlenül öntudatos proletár. A cockney kölcsönzött szavakat a jiddis-héberből, cockney-ul is kóser, ami jó, és átvett német kifejezéseket, például aki kussol, az stumm.

1909-ben elemi iskolai tanítók konferenciáján merült fel, hogy induljon harc a londoni munkásnegyedekből származó nebulók körében a cockney ellen, beszéljék ők is a BBC rádióbemondók kulturált angolját, mert a társadalmi létrán hátra szorulnak. Nem jártak sikerrel. Míg a hinduk és a Magyarországról ide vetődöttek új nemzedéke igyekszik érvényesülése érdekében idegen akcentus nélkül beszélni, a cockney nem bánja, ha beszédén érződik, hol született. Egyetért az egalitárius közmondás üzenetével: "Nem az számít, honnét jössz, hanem az, hogy hová mész."

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kapcsolódó hang

Vita a tájszólásról: nem az számít, honnét jössz, hanem az, hová mész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018