INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

szlovákia

koronavírus

sípálya

Dóval, 2011. március 13.Lesiklani készülnek síelők a Dóval (Donovaly) téli üdülőhely fölött magasodó Nová hola tetejéről, a Hóparkban 2011. március 13-án. (MTI/TASR/Jozef Durnik)

Sikamlós kérdés Szlovákiában: kinyissák-e a sípályákat

A szlovák síközpontok december 4-re tervezik a téli szezon megnyitását. Néhány sípályán már felállították a hóágyúkat, és várnak a központi válságstáb zöld jelzésére.

Az utóbbi napokban tapasztalt hideg időjárás aktuálissá tette a szlovák síközpontok megnyitásának kérdését. A legtöbb sípályán már megkezdték a felkészülést a téli szezonra, de az üzemeltetők még mindig nem tudják, hogy fogadhatják-e a sízőket. A végső döntést a járványügyi szakemberek és a központi válságstáb fogja meghozni.

Andrej Doležal közlekedési miniszter szerint napokon belül megszülethet a válasz. A tárcavezető közölte, hogy az idegenforgalom számára már elkészültek a jelzőlámpa-rendszer szerinti tervvel.

„A szigorú feltételekhez kötött szezonnyitás tűnik jobb lehetőségnek

annál, minthogy növeljük a mobilitást, és az abban rejlő veszélyeket azzal, ha átengedjük a síelni vágyókat Olaszországba vagy Ausztriába” – fogalmazott a közlekedésügyi miniszter, aki tisztában van vele, hogy a válasz nem várathat sokat magára. Sok üzemeltető több ezer eurót áldozott a téli szezonra való felkészülésre, például hóágyúk beszerzésére.

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke ugyancsak szeretné, ha a kormányzat nem késlekedne a válasz meghozatalával. „Tudnunk kell, hogy milyen feltételek mellett és mit kell bebiztosítanunk, mivel itt nemcsak a sípályákról és a felvonókról van szó, hanem a síközpontban szolgáltatásokat nyújtókról is“ – jegyezte meg Marek Harbuľák.

Nemrég Igor Matovič kormányfő még úgy nyilatkozott, hogy

a szlovákok idén búcsút inthetnek a hazai síszezonnak.

Felvetődik ugyanakkor a kérdés, ha lezárják a szlovák sípályákat, a síelés szerelmesei nem veszik-e az irányt az olasz vagy az osztrák Alpok felé. A járványügyi szakemberek szerint a mobilitás növekedése rizikót rejt magában. Ján Mikas tisztifőorvos nincs a nyitás ellen, de mint mondja, ez csakis a szigorú feltételek betartásával valósulhat meg. Ezek egyike, hogy a sípályákon az éttermek és büfék zárva maradnak.

A szlovákiai szállásadók így is válságos helyzetben vannak, a hegyvidéki hotelek tulajdonosai bíznak benne, hogy a járványügyi szakemberek nem mondanak nemet a síszezonra. Míg a nyári hónapokban átmenetileg javult az idegenforgalomban vállalkozók helyzete, szeptemberre a turisták száma újra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi turistákat – köztük a Magyarországról érkezőket – már szeptemberben is nagyítóval kellett keresni.

A legfrissebb statisztika szerint szeptemberben a 378 ezer turistából csaknem 300 ezer volt a hazai, 14 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A külföldi turisták száma ugyanekkor 66 százalékkal csökkent. Míg tavaly szeptemberben 237 ezren érkeztek külföldről, idén nem egész 80 ezren.

Nyitókép: MTI/TASR/Jozef Durnik

Kapcsolódó hang

Sikamlós kérdés Szlovákiában: kinyissák-e a sípályákat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018