eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az üzletét takarítja egy nő Prágában 2020. április 24-én. A cseh kormány úgy döntött, hogy fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Április 27-én újra kinyithatnak az üzletek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Most még a csehszlovák időket is visszasírhatják

Csehországban éves összehasonlításban a második negyedévben 10,9 százalékkal csökkent a GDP, az első negyedévhez viszonyítva a csökkenés 8,7 százalékos volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. 1993-tól, az önálló cseh állam megalakulásától kezdve a legrosszabb mutatókról van szó. A szlovák jegybank kimutatása pedig arra világít rá, hogy jövőre Szlovákiában a háztartások 12 százaléka képtelen lesz a hiteltörlesztésre.

Az adatokat nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatban hozott, gazdaságot korlátozó intézkedések. A korábbi becslések éves szinten 10,7–11 százalékos, negyedévi szinten pedig 8,4–8,7 százalékos visszaeséssel számoltak Csehországban. A bizonytalan helyzet következtében a lakossági fogyasztás éves szinten 6 százalékkal, negyedéves szinten pedig 4,4 százalékkal csökkent.

A reálbér éves szinten 7,4 százalékos, negyedévi szinten pedig 7,1 százalékos csökkenést mutat

– közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. Az alkalmazottak bevételeinek csökkenése számos esetben a járvány okozta gazdasági korlátozások következménye. A leromlott gazdasági mutatók a munkapiacon is éreztetik hatásukat. Csehországban szeptemberben 3,8 százalékos volt a munkanélküliség, 2017 óta ez a legrosszabb szeptemberi mutató – tájékoztatott a cseh munkaügyi hivatal. A mutató augusztushoz viszonyítva nem változott. Egy éve szeptemberben viszont a munkanélküliségi ráta 2,7 százalékos volt, azaz szinte teljes volt a foglalkoztatottság.

A szabad munkahelyek mintegy 75 százaléka alapfokú vagy középfokú képzettséget igényel. A cégek leginkább építőipari munkásokat, szerelőket, tehergépkocsivezetőket vagy szakácsokat keresnek. A munkaügyi hivatal arra számít, hogy az őszi hónapokban a szezonális munkák megszűnése következtében a munkanélküliségi mutató valószínűleg növekedni fog.

Szlovákiában is hasonló a helyzet. A szlovák pénzügyminisztérium múlt heti derűlátóbb gazdasági előrejelzését a jegybank egyelőre nem osztja. A pandémia okozta visszaesésből tovább tart majd a kilábalás, mint arra eredetileg számítottak, emiatt pedig

tízezrek veszítik el az állásukat, és a fizetések is kevesebbet érnek.

A szerdán közzétett legfrissebb előrejelzés szerint a szlovák gazdaság idén a legnagyobb valószínűség szerint 8,2 százalékos visszaesést produkálhat, ha azonban a járvány második hulláma durvábbra sikeredik,

a zuhanás mértéke megközelítheti a 10 százalékot is.

Peter Kažimír jegybankelnök szerint a járvány okozta válság ellenére a szlovákiai családok nem fogták vissza jelentősebb mértékben a kiadásaikat, a lakossági fogyasztás így Szlovákiában esett vissza a legkisebb mértékben az egész Európai Unióban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×