INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

csehszlovákia

szlovákia

csehország

gazdasági mutató

gdp

koronavírus

Az üzletét takarítja egy nő Prágában 2020. április 24-én. A cseh kormány úgy döntött, hogy fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Április 27-én újra kinyithatnak az üzletek.

Most még a csehszlovák időket is visszasírhatják

Csehországban éves összehasonlításban a második negyedévben 10,9 százalékkal csökkent a GDP, az első negyedévhez viszonyítva a csökkenés 8,7 százalékos volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. 1993-tól, az önálló cseh állam megalakulásától kezdve a legrosszabb mutatókról van szó. A szlovák jegybank kimutatása pedig arra világít rá, hogy jövőre Szlovákiában a háztartások 12 százaléka képtelen lesz a hiteltörlesztésre.

Az adatokat nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatban hozott, gazdaságot korlátozó intézkedések. A korábbi becslések éves szinten 10,7–11 százalékos, negyedévi szinten pedig 8,4–8,7 százalékos visszaeséssel számoltak Csehországban. A bizonytalan helyzet következtében a lakossági fogyasztás éves szinten 6 százalékkal, negyedéves szinten pedig 4,4 százalékkal csökkent.

A reálbér éves szinten 7,4 százalékos, negyedévi szinten pedig 7,1 százalékos csökkenést mutat

– közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. Az alkalmazottak bevételeinek csökkenése számos esetben a járvány okozta gazdasági korlátozások következménye. A leromlott gazdasági mutatók a munkapiacon is éreztetik hatásukat. Csehországban szeptemberben 3,8 százalékos volt a munkanélküliség, 2017 óta ez a legrosszabb szeptemberi mutató – tájékoztatott a cseh munkaügyi hivatal. A mutató augusztushoz viszonyítva nem változott. Egy éve szeptemberben viszont a munkanélküliségi ráta 2,7 százalékos volt, azaz szinte teljes volt a foglalkoztatottság.

A szabad munkahelyek mintegy 75 százaléka alapfokú vagy középfokú képzettséget igényel. A cégek leginkább építőipari munkásokat, szerelőket, tehergépkocsivezetőket vagy szakácsokat keresnek. A munkaügyi hivatal arra számít, hogy az őszi hónapokban a szezonális munkák megszűnése következtében a munkanélküliségi mutató valószínűleg növekedni fog.

Szlovákiában is hasonló a helyzet. A szlovák pénzügyminisztérium múlt heti derűlátóbb gazdasági előrejelzését a jegybank egyelőre nem osztja. A pandémia okozta visszaesésből tovább tart majd a kilábalás, mint arra eredetileg számítottak, emiatt pedig

tízezrek veszítik el az állásukat, és a fizetések is kevesebbet érnek.

A szerdán közzétett legfrissebb előrejelzés szerint a szlovák gazdaság idén a legnagyobb valószínűség szerint 8,2 százalékos visszaesést produkálhat, ha azonban a járvány második hulláma durvábbra sikeredik,

a zuhanás mértéke megközelítheti a 10 százalékot is.

Peter Kažimír jegybankelnök szerint a járvány okozta válság ellenére a szlovákiai családok nem fogták vissza jelentősebb mértékben a kiadásaikat, a lakossági fogyasztás így Szlovákiában esett vissza a legkisebb mértékben az egész Európai Unióban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Most még a csehszlovák időket is visszasírhatják
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018