INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

csehország

szlovákia

koronavírus

szükségállapot

vészhelyzet

kiss balázs

Koronavírus-vizsgálatot végző egészségügyi dolgozó egy prágai mintavételi állomáson 2020. szeptember 21-én. A koronavírus-járvány első, tavaszi hullámát ellenőrzés alatt tudta tartani az egészségügy, de szeptember elejétől gyorsuló ütemben emelkedik a fertőzöttek száma Csehországban.

Következetlensége miatt izzaszthatják meg a szlovák kormányfőt

Szlovákiában október elsejétől 45 napos időtartamra vészhelyzetet léptetett életbe a kormány, hétfőtől pedig Csehországban 30 napos szükségállapot lépett érvénybe.

Csehországban hétfő nulla órától harmincnapos szükségállapot lépett érvénybe, megteremtve a jogi helyzetet a kormányzat számára a gyorsabb és hatékonyabb intézkedések meghozatalára.

A két hete kinevezett új egészségügyi miniszter, Roman Prymula szerint ugyanis e nélkül október végére annyira megugrana a betegszám, hogy az már

veszélyeztethetné az egészségügyi intézetek, elsősorban a kórházak kapacitását.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítója emlékeztetett, a cseh kórházi dolgozók közül nagyon sokan elkapták a fertőzést, a legfrissebb, vasárnapi adatok szerint: 969 nővér és 564 orvos koronavírusos.

Csehországban a legtöbb fertőzöttet szeptemberben a diákok körében regisztrálták,

naponta átlagosan 420 tanuló kapja el a SARS-CoV-2 vírust,

számuk mára eléri a 8200-at, a mintegy 1700 számon tartott beteg tanár mellett. Az említett szükségállapot bevezetésével párhuzamosan számtalan középiskolában áttérnek a távoktatásra, ami a cseh egyetemeken már korábban végbement. A szakemberek mérlegelik továbbá az általános iskolák felső tagozatainak bezárását is, tette hozzá Kiss Balázs. Ahol marad a hagyományos oktatás, azokban az intézményekben a diákoknak és a tanároknak egyaránt kötelező a maszkviselés.

Mindezeken túl a vendéglők és a szórakozóhelyek este 10 óra után nem tarthatnak nyitva, sportrendezvények kizárólag nézők nélkül tarthatók meg, zárt termekben legfeljebb tíz, nyitott helyeken maximum húsz személy vehet részt egy–egy rendezvényen, ami az istentiszteletekre is vonatkozik, a kórházakban pedig tilos a látogatás.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítója megjegyezte, Andrej Babiš az elmúlt héten azt nyilatkozta, hogy hibát követettek el nyár elején, amikor a járvány tavaszi hullámának sikeres kezelése következtében „engedtek a társadalomban uralkodó hangulatnak”, és megszüntették a kötelező maszkviselést. A miniszterelnök elismerte, túl korán lazítottak az óvintézkedéseken, amik újbóli bevezetéséről most döntöttek, azonban ezek egyelőre csak a társadalmi szférára vonatkoznak.

Újabb, a gazdaságot korlátozó lépéseket ugyanakkor nem engedhet meg magának Csehország.

Kiss Balázs a kiugróan magas esetszámokkal kapcsolatban hozzátette, Csehországban 50 ezerre akarják emelni a napi teszteléseket, ami momentán 25–30 ezer körül mozog. Szerinte a helyzet elsősorban az iskolák megnyitásával, valamint a lakosság felelőtlen viselkedésével magyarázható, hiszen nagyon sokan ellenezték a maszkviselést, és nem tartották be azokat az óvintézkedéseket, amik megfékezhették volna a járvány gyors ütemű terjedését.

Némi következetlenség Szlovákiában

Eközben, mint ismert, 5 napja van érvényben Szlovákiában a veszélyhelyzet, amit 45 napra rendeltek el. Az első napok tapasztalata, hogy mindenki elismeri, szükség volt a lépésre, azzal együtt is, hogy sokan támadják Igor Matovič, hogy nagyon kaotikusak a védekezések Szlovákiában, elsősorban azt kifogásolva, hogy egyik napról a másikra ellentétes álláspontot képvisel. Kiss Balázs példaként felidézte, hogy már az első nap, amikor bejelentésre került a veszélyhelyzet kihirdetése, a miniszterelnök arról beszélt, hogy minden tömegrendezvényt, köztük a sport- és kulturális eseményeket betiltja. Majd a rá nehezedő nyomást követően visszakozott. Emiatt folyamatosak is a viták közte és az ellenzék között, hogy mennyire célszerűek a szigorítások – tette hozzá az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Szlovák vészhelyzet és cseh szükségállapot – Kiss Balázs
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018