INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

airbnb

nagy-britannia

brexit

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az Airbnb-nek

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az Airbnb-nek

Közel kétmillió eurónyi további adót kell megfizetnie az Airbnbnek Nagy-Britanniában. Másutt is felmerült, hogy a digitális technológiára épített és több országban jelen lévő cégek kevesebb társasági adót fizetnek, mint a helyi vállalatok.

Nem fizetett elég adót a brit kincstárnak a népszerű szállásközvetítő alkalmazás, az Airbnb - erre a megállapításra jutott a brit adóhatóság nyomozása. A cég a nyomozást követően már befizette az extra, 1,8 millió fontos összeget és azt mondta: együttműködik az adóhivatallal és megosztja az Airbnb-házigazdák bevételéről szóló adatokat.

A cég nemrég zárta le 2019-es könyvelését, miközben a Reuters arról tudósított, hogy a globális piacon jelen lévő, digitális technológiára épülő vállalatok a helyi szabályok által előírtnál kevesebb társasági adót fizetnek. A hírügynökség szerint Nagy-Britanniában az Airbnb korábban nem osztott meg minden adatot a házigazdák személyes bevételéről.

A szállásközvetítő alkalmazás gazdái korábban 1,1 millió fontnyi adót fizettek az elmúlt évre - most ennek közel kétszeresét kellett befizetniük.

A vállalat ugyanakkor közleményében úgy fogalmazott, hogy "minden vonatkozó adót megfizet" és hogy "az Airbnb modell közvetlenül több mint 5 milliárd font forgalmat hozott csak tavaly a brit gazdaságnak. Az alkalmazás révén a házigazdák extra bevételhez juthattak, a helyi közösségek pedig újraindíthatták a gazdaságukat. A bevétel nagy része a helyi közösségek szintjén marad, mivel

a lakásukat, házukat kiadók a szállásdíj 97 százalékát tartják maguknál"

- válaszolta a cég.

A vállalat emellett közölte, hogy világszerte együttműködik a kormányokkal és a brit adóhatósággal.

Az Airbnb brit bevételeiről és nyereségéről azért nehéz teljes képet kapni, mert az összes, az Egyesült Államokon és Kínán kívül termelt pénz a cég írországi ága, az Airbnb International UC bevételének számít.

Mint a Guardian című lap megjegyzi, a bejegyzett iroda Dublinban található, a hivatalos levelezési cím Jersey szigetéhez kötődik. A vállalatnak két brit leányvállalata van, az Airbnb UK és a neve alapján a fizetéseket bonyolító Airbnb Payments UK - mindkét cég az írországi anyavállalatnak nyújt szolgáltatást. A fizetési cég az anyacégnek számláz, azért, mert a brit ügyfelek tranzakcióit bonyolítja.

A brit cégjegyzék szerint

az írországi anyacég 2018-as forgalma 2,4 milliárd dollár volt - ehhez képest az összeg töredékének számító, körülbelül 580 ezer dollárnyi társasági adót fizetett.

A pandémia és a karanténok nem kedveztek a cégnek: elmaradt a tervezett tőzsdei bevezetés, közel kétezer dolgozót elbocsájtottak és az idei bevétel várhatóan a felére esik vissza.

Egyes brit városokban az Airbnb-lakástulajdonosok visszatértek a hagyományos főbérlői szerephez és ezzel mérsékelték a helyi lakbéreket. Más városokban viszont továbbra is masszív a kereslet az Airbnb-lakások után, mert a belföldi turisták igyekeznek kerülni a szállodákat.

A New York Times cikke szerint ez torzítja az ingatlanpiacot és kiszorítja a helyi lakásbérlőket, mivel többet lehet keresni apartman-kiadással, mint hosszú távú bérlemények fenntartásával.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018