eur:
393.84
usd:
369.01
bux:
65776.1
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

A járvány ellenére jobban teljesít Szlovákia

A szlovák pénzügyminisztérium számításai szerint északi szomszédunk gazdasága idén csaknem 7 százalékkal esik vissza, ami azonban 3 százalékkal kevesebb, mint azt a szakértők negyed évvel ezelőtt előre jelezték. Eduard Heger tárcavezető szerint azonban jobban alakult a kereslet, a munkapiac ellenállóbb volt, és a foglalkoztatottságnak jót tett az úgynevezett kurzarbeit is.

Míg a júniusi prognózisban a gazdaság 9,8 százalékos visszaesését jósolták, a szeptemberi becslések már sokkal mérsékeltebbek voltak. A csökkenés 6,7 százalékos lehet. „További fontos tényező, hogy a munkahelyek kiesése kisebb volt, mint előrejelezték. Egy másik elem, aminek ez az eredmény köszönhető, az pedig a hazai fogyasztás” – magyarázta Eduard Heger pénzügyminiszter.

Az uniós tagállamokkal összehasonlítva Szlovákia a második, ahol a hazai fogyasztás a legkisebb mértékben esett vissza. Ennek oka a foglalkoztatottság támogatására hozott gyors intézkedésekben és a külföldi kereskedelmi partnerek támogatásában is keresendő.

Leginkább azonban az egészségügy állapota, a pandémiával való megbirkózás járult hozzá.

A volt pénzügyminiszter, a smeres Ladislav Kamenický viszont a két gazdasági előrejelzés közti különbség okát a prognosztizálás bizonytalanságában és a pandémia alakulásának bizonytalanságában keresi. „A GDP becslésének nagy fokú, egészen 3,1 százalékos eltérését látjuk, ami nagy fokú bizonytalanságról tanúskodik,

a kormány főleg az embereknek lehet hálás

azért, hogy a hazai fogyasztás nem gyengül. Másfelől pedig segítségünkre volt az autóipar” – reagált a helyzetre az ellenzéki politikus.

A pénzügyminisztériumnak vészforgatókönyve is van a gazdaság nagymértékű visszaesésének esetére. „Amennyiben a második hullám hatása erősebb lesz Szlovákiára, a jövő évi gazdasági növekedés nem 5,5 százalékos lesz, hanem a GDP-nek csak a 4,3 százalékát éri majd el” – tette hozzá Eduard Heger pénzügyminiszter. A szaktárca szerint a válság előtti szintre a jövő év vége felé vagy 2022 elején kerül vissza Szlovákia gazdasága.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×