eur:
393.82
usd:
368.47
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Andrej Babis cseh kormányfő védőmaszkban tart sajtótájékoztatót Prágában 2020. május 29-én. Csehország június 15-én tervezi megnyitni határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Járvány: egy irányba akar lépni Szlovákia, Csehország és Ausztria

Határaik egymás felé egyelőre nyitva maradnak - erről döntöttek róla az úgynevezett slavkovi hármak országainak kormányfői. A bécsi találkozón a miniszterelnökök rámutattak, fontos, hogy a kisebb országok is egyeztessenek, és közös álláspontot képviseljenek a fontosabb európai találkozók előtt. A három ország közti utazásokkal kapcsolatban Sebastian Kurz osztrák kancellár összehangolt és egyeztetettebb fellépést szorgalmazott.

A koronavírus-járvány második hullámának közös leküzdése volt a fő témája a bécsi találkozónak. Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babiš cseh kormányfő, valamint Igor Matovič szlovák miniszterelnök egyetértettek abban, hogy a járványügyi koordináció megerősítésére prioritásként kell tekinteni az Európai Unióban.

A tárgyalás legfőbb pontját a határok újbóli lezárásának kérdése szolgáltatta. Igor Matovič szlovák kormányfő nem látja indokoltnak, hogy ismét bevezessék a határzárat.

„Nincs értelme lezárni a határokat olyan országok közt, melyekben nagyjából hasonlóak a járványügyi mutatók.

Ha lenne értelme, akkor egy fertőzött országot ezer régióra fel kellene osztani, és egyesével lezárni az egyiket a másik után” – jelentette ki Igor Matovič, aki mindhárom ország nevében felszólította az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen a világjárvány második hulláma alatt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a fertőzés újbóli erősödésének ellenére Sebastian Kurzcal és Andrej Babišsal abban állapodtak meg, mindent megtesznek, hogy az országhatárok a lehető legtovább nyitva maradjanak. A slavkovi hármak kormányfői rámutattak, fontos, hogy a kisebb országok is egyeztessenek, és közös álláspontot képviseljenek a fontosabb európai találkozók előtt.

A Szlovákia, Csehország és Ausztria közötti utazásokkal kapcsolatban Sebastian Kurz jobban egyeztetett fellépéseket szorgalmazott.

„Összehangolt európai lépéseket várunk”

– mondta a világjárvány európai országokban tapasztalható kedvezőtlen alakulásával kapcsolatosan.

A cseh miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a szabad utazás korlátozása negatív hatással lehet az országok közötti gazdasági kapcsolatokra, valamint az idegenforgalomra. A járványügyi jelzőlámpa bevezetését Andrej Babiš is fontos lépésnek tartja.

„Üdvözlöm ezt az intézkedést, meglátjuk, hogy a járványügyi szakembereink valóban képesek lesznek-e az egész Európai Unió területén megtalálni a közös megoldást. Mert fontos, hogy egységes szabályok szerint működjünk” – jegyezte meg a cseh miniszterelnök. Babiš végezetül

a generációk közötti összetartás

fontosságát hangsúlyozta, tekintve, hogy főleg az idősebb emberek vannak veszélyben. Emlékeztetett arra is, hogy zárt térben csütörtöktől Csehország egész területén kötelező lesz a maszkviselés.

A határok lezárására a horvát külügy is extrém megoldásként tekint, olyan megoldásokat keresne, amelyekkel mozgástér is jár, igaz, nem hagyják figyelmen kívül a járványszámok drámai romlását. Ilyen eszközök lehetnek a tesztelés, az időkorlátok és a lázmérés.

Szlovákia álláspontja az, hogy a piros és a zöld országmegjelölés között kell, hogy legyen egy harmadik kategória is, ennek meghatározását és a kategória részleteinek kidolgozását a szakmára bízná.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×