INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

covid-19

vakcina

klinikai vizsgálat

A klinikai kísérletek utolsó fázisában az ígéretes Covid-19 vakcina

A klinikai kísérletek utolsó fázisában az ígéretes Covid-19 vakcina

Az Egyesült Államokban most indult az egyik legígéretesebb Covid-19 vakcina klinikai kísérleteinek az engedélyezést megelőző, utolsó szakasza. 30 ezer önkéntes bevonásával folyik a tesztelés, a cél, hogy az év végére széles körben használható legyen az oltóanyag.

A héten már beadták a Moderna cég vakcináját az első önkénteseknek. Összesen 30 ezer embert vontak be az úgynevezett fázis III. klinikai kísérletbe, amely a vizsgálatok utolsó szakaszát jelenti, mielőtt az oltóanyag engedélyeztetését kérnék az amerikai gyógyszerészeti hatóságtól (FDA). A korábbi kísérleti szakaszokban már kiderült, hogy a szer biztonságos és hatékony, de ez utóbbit még nagyszámú résztvevő bevonásával is meg kell erősíteni.

A bostoni székhelyű Moderna rekordidő, 42 nap alatt gyártotta le a vakcina első változatát, azt követően, hogy kínai tudósok január 11-én publikálták a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus genetikai kódját.

A korábbi, II. fázisban résztvevő 45 beteg mindegyikénél megjelentek a védettséget adó antitestek a védőoltás után, ráadásul ezek száma magasabb volt, mint a Covid-19-ből felépült emberek esetében.

Új és biztonságos, de még nem engedélyezett technológia

A vállalat azért is halad gyorsan a fejlesztéssel, mert a vakcina új technológián, a hírvivő RNS-molekulák felhasználásán alapul.

Nem a teljes vírust, hanem csak azon részének a kódját juttatják be az emberi testbe, amelyre válaszul a sejtek létrehozzák a kórokozó antigénjét.

Ezeket, az adott kórokozóra jellemző molekulákat - ez esetben az új típusú koronavírus antigénjeit - ismeri fel, kezdi keresni, majd pusztítani az immunrendszer.

A módszer biztonságos, olcsó és gyors, de eddig még nem hagytak jóvá mRNS vakcinát.

A végső stádiumba jutott klinikai kísérlet, amelyet a Covid-19-ben nem szenvedő embereken próbálnak ki, 7 százalékkal tolta fel a Moderna részvényeinek tőzsdei árfolyamát. Az amerikai kormány közel 1 milliárd dollárral támogatta a fejlesztést.

Éles verseny folyik a vakcináért világszerte

A cégen kívül még további 150 új típusú koronavírus-vakcina fejlesztése folyik a világon, ezek közük 23 jutott el a klinikai kísérleti szakaszba.

A Moderna RNA-1273 névre keresztelt vakcina kísérletének célja, hogy felmérje: két dózis után védettséget ad-e a Covid-19 betegség ellen. Emellett a tudósok arra is keresik a választ, hogy az oltóanyag meg tudja-e akadályozni a vírus okozta halálozást.

A résztvevők két oltást kapnak, 28 nap eltéréssel. A véletlenszerűen kiválasztott emberek egyik csoportjának a valódi szert adják be, míg mások placebót kapnak.

A Moderna azt állítja, hogy évente 500 millió adag vakcinát tud legyártani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018