INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

benes-dekrétumok

pozsony

szlovákia

elkobzás

Szent Szalvátor jezsuita templom az Óvárosháza (b) Pozsonyban, a Fő téren 2019. november 1-jén.

Gyanús földeket vizsgálnak Szlovákiában

Nem kell a földjeik elkobzásától tartaniuk azoknak a magyar származású ingatlantulajdonosoknak Szlovákiában, akiknek az épülő D4-es autópálya tervezett nyomvonalában vannak a földterületeik, a kormány ugyanis nem fogja a még ma is érvényben lévő Beneš-dekrétumokra hivatkozva elkonfiskálni a földjeiket.

A Pozsonyt elkerülő körgyűrű alatti telkek esetleges elkobzására az Új Szó napilap hívta fel a figyelmet. A vagyonelkobzás jogi alapja, hogy a tulajdonosok felmenői magyarok voltak. A Szlovák Földalap pedig a magyarokat a második világháború után kollektív bűnösnek kikiáltó rendeletekre hivatkozva 60 ingatlant akart elkobozni.

Az ügyben azonban körvonalazódik az előrelépés, miután Ján Mičovský földművelésügyi miniszter nyitottságot mutatott az iránt, hogy ha bármilyen kétség merül fel az egykori konfiskáló végzés hitelességét illetően, továbbá az eljárásban érintett tulajdonosok vagy bármilyen más tulajdonjogi kérdést illetően, akkor a helyzet tisztázásába vonjanak be külső, akár magyarországi szakértőket is.

„Ez nem támadás vagy a Beneš-dekrétumok bármiféle újranyitása, hanem valójában csak a háború utáni valóság harmonizálása a nem következetesen készített nyilvántartásokkal” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján a szaktárca vezetője.

Az ügyben e héten történt egy szakmai egyeztetés, melyen részt vett Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is. A találkozót követően Berényi elmondta,

a Szlovák Földalap arra gyanakszik, hogy komoly visszaélésekre kerülhetett sor

az ingatlanok tulajdonosainak megállapítása során. Szerintük nagyon sok esetben előfordulhatott, hogy nem valós személyek jelentek meg a nevesítetlen földterületek tulajdonosainak felkutatása során.

„A földalap gyanúja szerint ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetésébe államigazgatási szervek alkalmazottai is bekapcsolódhattak” - számolt be a földalap feltételezéséről Berényi, azzal, hogy amennyiben beigazolódik a gyanú, a folyamatot az intézmény le fogja állítani.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018