eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Zokni nevű, 15 napos alpakacsikó (Vicugna pacos) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2017. június 15-én. A 8 kilogrammal született kis csődör a lábai fehér mintázatáról kapta nevét.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Az alpaka segíthet legyőzni a koronavírust

Amerikai tudósok olyan antitesteket fedeztek fel az állatokban, amelyek segítségével gyógymódot akarnak kidolgozni az új típusú koronavírus okozta betegségre.

Úgy tűnik, a lámák egyik alfaja, az alpaka segíthet a Covid-19 betegség elleni harcban. A texasi székhelyű McLellel Labor kutatói azon dolgoznak, hogy az alpakák által termelt parányi antitestekből a SARS-CoV-2 néven ismert új típusú koronavírus elleni gyógyszert dolgozzanak ki.

A betegséget túlélő és már immunis emberek immunrendszere kifejlesztette azokat az antitesteket, amelyek a vírus mára elhíresült legfőbb fegyverét, az s-fehérjét felismerik és hatástalanítják, ha újra támad. Aki viszont eddig még nem volt beteg, annak nincs antitestje, de a várható új terápia segíthet a megszerzésében.

A lándzsahegyre emlékeztető s-fehérje (amelynek nyomán koronavírusnak hívják a kórokozót) az, amivel a vírus a tüdőben, bélben és máshol található olyan sejtekre kapcsolódik, amelynek felületén megtalálható az ACE2-enzim. Ezek után hatol be a sejtbe, kezdi el sokszorosítani a magát és a fertőzött sejt segítségével tovább terjed.

A tevék családjába tartozó lámák és néhány más állat épp olyan apró antitesteket vagy más néven nanotesteket tudnak előállítani, amelyek semlegesítik az embert támadó koronavírust. Az erre épülő antitest-terápia kifejlesztésének első lépése, hogy mesterségesen, laborban előállított koronavírus s-proteint juttatnak az állatok testébe, amire szervezetük antitesteket termelő immunreakcióval válaszol. Ezeket kivonják és klónozzák, és ezekből készítenek majd olyan szert, amely lenyomja a fertőzést az emberekben.

Az állatok nanotestjei körülbelül feleakkorák vagy kisebbek, mint az emberi antitestek

– írja a Sciencefocus nevű portál. Méretük nyomán stabilabbak és szakértők szerint „kisebb helyekre is beférnek”, mint a nagyobb antitestek.

A kutatók még a mostani pandémia előtt kezdtek el dolgozni az alpakákkal, és a mostani koronavírus közeli rokonai, a 2003-as járványt okozó SARS és a 2012-től a Közel-Keleten pusztító MERS koronavírusok ellen próbáltak ellenszert kidolgozni.

Éppen egy publikálás előtt álló tanulmányon dolgoztak, amikor beütött a mostani pandémia. Gyorsan letesztelték, hogy az alpakák nanotestjei rá tudnak-e kapcsolódni az új típusú koronavírus s-fehérjéjére, és úgy találták, hogy a kapcsolódás elég erős. Emellett egy laborban (és nem embereken végzett) tesztjük azt is kimutatta, hogy az állati antitest blokkolni tudja a vírust.

Az amerikaiak mellett a svéd Karolinska Intézet is az állati eredetű antitestgyógymódon dolgozik, és júniusban egy Tyson nevű alpakát oltottak be, majd nyertek belőle ki antitesteket.

A gyógyszerfejlesztés hosszadalmas: a kutatók először rágcsálókon kísérleteznek. Ha itt eredményt érnek el, jöhet az első, emberszabású majmokkal lefolytatott tanulmány, és csak utána az emberi klinikai kísérletek első fázisa. A texasi kutatócsapat elképzelése szerint legalább egy évig tart majd, mire kidolgozzák az antitestgyógyszert, amelyet valószínűleg injekcióval adnak majd be.

Az ilyen kezelések előnye a vakcinával szemben az, hogy már fertőzött embereknek is beadhatók. A vakcinákat viszont a várható fertőzés előtt általában két hónappal tanácsos beadni, hogy a szervezet kifejlessze az antitesteket, amelyek majd felismerik és hatástalanítják a támadót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×