eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke (b) és Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Tényleg kettéhasad a két szlovák exkormányfő pártja

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Smer tíz parlamenti képviselője bejelentette, hogy búcsút int Robert Ficónak, és csatlakozni kíván Peter Pellegrini (másik) volt szlovák kormányfő pártalapítási projektjéhez. Fico sajnálja, hogy éppen azok a pártból távozó tagok beszélnek a szociáldemokráciáról, akik szétverik és meggyengítik azt.

Peter Pellegrini úgy véli, hogy Robert Fico pártjából, a Smerből vele együtt távozó képviselők létszáma nem végleges, és szeptemberig sikerül bejegyeztetni az új politikai pártot.

A Smerből kilépők listáján

erős emberek

vannak. Többek között a párt két alelnöke, Richard Raši és Peter Žiga, akik az előző kormányzati ciklusban mindketten miniszterek voltak. Továbbá Denisa Saková volt belügyminiszter, valamint Ľubica Laššáková korábbi kulturális tárcavezető is Pellegrinivel tart.

Peter Pellegrini exkormányfő a múlt héten mondott le a szintén volt miniszterelnök, Robert Fico vezette korábbi kormánypártban betöltött alelnöki posztjáról, és jelezte azt is, hogy kilép a Smerből, de a Smer márkanevet – ahogy fogalmazott – meghagyja Ficónak, az alapítóatyának.

„Szeretnénk a szociáldemokrácia hangja lenni Szlovákiában, és olyan politikát kínálunk Szlovákiának, amelynek pilléreit

a hatalom kemény ellenőrzése

képezi” – hangsúlyozta Pellegrini, s hozzátette, az új párt lényege a társadalmilag gyengébbek védelme, erős humanitárius örökséggel és antifasiszta hagyományokkal. Úgy fogalmazott, a professzionalizmus, a tapasztalat, az elszántság és az energia lesz a legfontosabb erő.

Pellegrini kijelentette, az új politikai szubjektum nem a Smer vagy Robert Fico ellenzéke lesz. Úgy fogalmazott, az ő

ellenzékük a jelenlegi kormánykoalíció,

annak rossz lépései, az amatőrizmus, és az, hogy képtelenek vezetni az országot ezekben a nehéz időkben. Elmondta, a közeljövőben elindul a politikai párt bejegyeztetésének folyamata. Közölte, hogy átlátható finanszírozása lesz az új pártnak, oligarchák nélkül és hozzátette, az ajtó még nyitva áll mások előtt is.

Robert Fico érezhetően sértve érzi magát. Megjegyezte, hogy a jelenleg távozó képviselőknek húsz évvel ezelőtt a politika működését oktatta, és éveken át közösen beszélgettek a modern szociáldemokráciáról. A Smer elnökének nem tetszik, hogy egyesek a pártban eltöltött húsz év után képesek magukat új arcokként feltüntetni.

„Az idő majd megmutatja, hogy ki az, aki valóban komolyan veszi a szociáldemokrata értékeket, ki az, aki ezekkel az értékekkel született, illetve ki az, aki megosztja és érzi ezeket az értékeket. A sikeres baloldalt és szociáldemokráciát mindig a tettek és nem a szavak képviselték” – jelentette ki a pártszakadásra reagálva Szlovákia korábbi miniszterelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×