eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin
Zuzana Caputová szlovák államfő, Peter Pellegrini leköszönő szlovák miniszterelnök (k) és az új kormány megalakításával megbízott Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke (b) a pozsonyi elnöki palotában tartott találkozójukon 2020. március 16-án, miután Caputová elfogadta a leendő kormány személyi összetételét. Védőmaszkot az új koronavírus járványa miatt viselnek.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Michal Svitok

Lemondott a szlovák kormány

Zuzana Caputová államfő elfogadta Peter Pellegrini kormányának döntését, és beszédében méltatta a távozó kabinetet, különösen a koronavírus okozta válsághelyzet kezelése és a járvány visszaszorítása érdekében tett kemény intézkedései miatt.

Az államfő szombaton nevezi ki az Igor Matovic vezette új kormány tagjait. A pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen védőmaszkokat és gumikesztyűket viseltek a résztvevők, még a katonai díszőrség tagjai is.

A szlovák törvényhozás előzőleg, pénteken megtartotta alakuló ülését. A Matovic vezette legerősebb kormánypártnak, a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet arató Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali mozgalomnak 53 képviselője lesz a törvényhozásban. A koalíció többi tagja: a Boris Kollár vállalkozó irányította, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) 17, a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 13, az előző államfő, Andrej Kiska irányította centrista liberális Emberekért párt pedig 12 képviselővel rendelkezik majd a parlamentben.

A Zuzana Caputová által már elfogadott összetételű új szlovák kormányban a miniszterelnöki poszton túl hét tárca vezetéséért lesz felelős az OLaNO mozgalom. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, továbbá az új védelmi minisztert, Jaroslav Nadot is.

A Család Vagyunk két tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott, valamint a parlament elnökének a posztja is az övék, amelyet a párt elnöke, Boris Kollár tölt majd be. Az SaS egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget és három tárcát kapott, köztük a külügyminisztériumot, amelynek élére Ivan Korcok kerül.

Az Emberekért párt - amelynek vezetője, Andrej Kiska korábbi államfő kedden jelentette be, hogy egészségi okokból lemond parlamenti mandátumáról - két tárcát vezethet majd, köztük az igazságügyi minisztériumot, amelynek élére Mária Kolíková kerül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×