eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Zuzana Caputová szlovák államfő, Peter Pellegrini leköszönő szlovák miniszterelnök (k) és az új kormány megalakításával megbízott Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke (b) a pozsonyi elnöki palotában tartott találkozójukon 2020. március 16-án, miután Caputová elfogadta a leendő kormány személyi összetételét. Védőmaszkot az új koronavírus járványa miatt viselnek.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Michal Svitok

Lemondott a szlovák kormány

Zuzana Caputová államfő elfogadta Peter Pellegrini kormányának döntését, és beszédében méltatta a távozó kabinetet, különösen a koronavírus okozta válsághelyzet kezelése és a járvány visszaszorítása érdekében tett kemény intézkedései miatt.

Az államfő szombaton nevezi ki az Igor Matovic vezette új kormány tagjait. A pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen védőmaszkokat és gumikesztyűket viseltek a résztvevők, még a katonai díszőrség tagjai is.

A szlovák törvényhozás előzőleg, pénteken megtartotta alakuló ülését. A Matovic vezette legerősebb kormánypártnak, a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet arató Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali mozgalomnak 53 képviselője lesz a törvényhozásban. A koalíció többi tagja: a Boris Kollár vállalkozó irányította, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) 17, a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 13, az előző államfő, Andrej Kiska irányította centrista liberális Emberekért párt pedig 12 képviselővel rendelkezik majd a parlamentben.

A Zuzana Caputová által már elfogadott összetételű új szlovák kormányban a miniszterelnöki poszton túl hét tárca vezetéséért lesz felelős az OLaNO mozgalom. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, továbbá az új védelmi minisztert, Jaroslav Nadot is.

A Család Vagyunk két tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott, valamint a parlament elnökének a posztja is az övék, amelyet a párt elnöke, Boris Kollár tölt majd be. Az SaS egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget és három tárcát kapott, köztük a külügyminisztériumot, amelynek élére Ivan Korcok kerül.

Az Emberekért párt - amelynek vezetője, Andrej Kiska korábbi államfő kedden jelentette be, hogy egészségi okokból lemond parlamenti mandátumáról - két tárcát vezethet majd, köztük az igazságügyi minisztériumot, amelynek élére Mária Kolíková kerül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×