eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke (b) és Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szakít Szlovákia két exkormányfője

Peter Pellegrini kilép abból a pártból, melynek színeiben 2018 és 2020 között kormányfőként vezette az országot, távozik a Smerből. Közölte, hogy lemond a párt alelnöki tisztségéről, és – ahogy fogalmazott – a Smer márkanevet meghagyja Robert Fico pártelnöknek, Szlovákia háromszoros kormányfőjének. Pellegrini nem zárta ki, hogy új pártot alapít. A szociáldemokrácia útján akar tovább haladni.

Peter Pellegrini szülővárosában, Besztercebányán jelentette be, hogy elválnak az útjai a Smertől, amely a februári választásokat követően az ellenzék padsoraiba szorult. Döntését az egyik legnehezebb politikai döntéseként jellemezte, egyúttal megköszönte a párt valamennyi tagjának az eddigi közös munkát.

Kijelentette, hogy két évig tartó miniszterelnöki munkája alatt megpróbálta védeni Szlovákia érdekeit, és a párt hitelességének javításáért dolgozott. Mivel az idei parlamenti választások előtt hitte, hogy a párt továbbra is működhet, úgy döntött, elfogadja a felkérést, így vállalta a listavezető szerepét. Bírálta ugyanakkor a párt választás utáni helyzetét. Rámutatott, hogy

a párt korábbi fénye megkopott,

és közölte, hogy Robert Fico pártelnök mindmáig nem hívta össze a vezetőség rendes ülését. Úgy fogalmazott, szeretné elkerülni a Smeren belüli csatározásokat, taktikai harcokat és ajánlatokat, ezért döntött 20 évnyi tagság után a kilépés mellett.

„A Smer márkanevet és a pártot meghagyom az alapító atyjának. Ugyanakkor közlöm, hogy az elkövetkező napokban, hetekben megteszem a Smerből való végleges távozásomhoz szükséges lépéseket” – mondta a kamerák előtt Pellegrini. Leszögezte, hogy hitt a felelősségteljes változásban, és

többször is figyelmeztetett arra, hogy „valami nincs rendben a párton belül”.

Robert Fico pártelnököt, Szlovákia háromszoros kormányfőjét ugyanakkor az egyik legsikeresebb szlovák politikusnak tartja, de emlékeztetett a Smer elnökének egyéni kudarcaira is, amelyek szerinte a párt hitelvesztéséhez vezettek. Pellegrini hangsúlyozta, hogy ő és Fico máshogy látja a párt múltját és jövőjét. „Már nem tudom elképzelni a közös politikai jövőt Robert Ficóval, azt, hogy továbbra is közösen hozzunk döntéseket arról, miként nézzen ki a szociáldemokrácia Szlovákiában” – mondta Pellegrini és hozzátette, hogy a szociáldemokráciának helye kell, hogy legyen az országban. Egyúttal kijelentette, nem szeretne már meglévő párthoz csatlakozni, ezért

egy új párt alapításán gondolkodik,

ugyanakkor megmarad a szociáldemokrata értékek képviseleténél.

Röviddel Pellegrini bejelentése előtt arról számolt be a sajtó, hogy Fico felajánlotta neki a Smer elnöki posztját. Pellegrini taktikának tekinti Fico lépését, és közölte, hogy hivatalosan nem ajánlotta fel neki az elnöki tisztséget, melyet egyébként sem fogadott volna el, mert nem a kényelmet és a pártban betöltött pozíciót tartja fontosnak.

A pártelnök Fico sajnálja, hogy Peter Pellegrini nem fogadta el az ajánlatát. A közösségi hálón reagált az alelnök döntésére. Pellegrininek sok sikert kívánt a további politikai karrierjéhez. „Őszintén sajnálom, hogy a Smerben töltött 20 év után elutasította az ajánlatomat, főleg azok után, hogy a párt államtitkári, miniszteri, házelnöki, miniszterelnök-helyettesi és végül kormányfői posztra is jelölte őt” – írta Fico. Hozzátette: a Smer Pellegrini távozását követően is baloldali párt marad.

Matovič-komment

A kilépés hírére Igor Matovič kormányfő is reagált. Elmondta, nem óhajt együttműködni Peter Pellegrinivel, mert szerinte

20 évig becsülettel falazott a maffiának.

„Az elődöm hosszú ideig kiszolgálta a szlovák politikai maffiát, úgyhogy nincs joga azt állítani, hogy ő az új ember és ő jelenti Szlovákia újjáéledését” – mondta Matovič, majd hozzátette, Peter Pellegrini ugyanaz a személy, csak most köpönyeget váltott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×